Partiledardebatt
1 av 3
Foto: Jessica Gow/TT
Partiledardebatt Jimmie Åkesson
2 av 3
Foto: Jessica Gow/TT
Partiledardebatt
3 av 3
Foto: Jessica Gow/TT

Sjukvården – ett återkommande ämne i partiledardebatten

Integrationsfrågan har också stått i fokus
2:16 min

Det pågår en partiledardebatt i riksdagen. En fråga som flera av partiledarna har återkommit till är problemen i sjukvården. 

Liberalernas Jan Björklund anklagade regeringen för att inte göra något åt vårdköerna.

– Det är nämligen så här, att de två landsting i Sverige som har de kortaste vårdköerna, det är Halland och Stockholm, och det är landsting där Socialdemokraterna har varit borta från makten under lång tid. Men de vårdköer som nu växer kraftigt är alla i socialdemokratiskt styrda landsting. Så Stefan Löfven, varför är det så, att när alliansen styr, så får patienterna snabbare vård, men när Socialdemokraterna styr, så dröjer det längre tid innan man får vård?

Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlson som ersätter Ebba Busch Thor eftersom hon inte sitter i riksdagen, vill införa en kömiljard för att korta vårdköerna.

– Stefan Löfven flyr undan sitt ansvar som statsminister för den den dramatiska ökning vi ser i längden på vårdköerna.

Statsminister Stefan Löfven sade själv i sitt anförande att regeringen nu ska sätta fokus på sjukvården.

– Nu går vi vidare, nu ska vi också utveckla den svenska modellen med en bättre sjukvård. Många människor känner en berättigad oro för att vården inte ska finnas där man behöver den. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har därför fått i uppdrag att arbeta fram en ny tillgänglighetsreform för sjukvården hela landet.

Integrationsfrågan har också stått i fokus. Moderatledaren Anna Kinberg Batra anklagade Stefan Löfven för att blunda för ett växande utanförskap.

– Herr talman, i Stefan Löfvens Sverige, riskerar snart motsvarande en miljon människor att vara fast i utanförskap, bidragsberoende och en känsla av hopplöshet. I Stefan Löfvens Sverige finns det skolor där inte ens hälften av eleverna får tillräckliga kunskaper.

Stefan Löfven kontrade med att antalet utanförskapsområden ökade under de borgerliga regeringsåren.

Alliansen har gått till hårt angrepp på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för att SD skulle stödja Rysslands president Putin. Så här sade centerpartiledaren Annie Lööf.

– För mig är det glasklart, ryssen ska inte släppas in över den svenska gränsen, men inte heller in i de svenska riksdagskorridorerna. Men tyvärr verkar Jimmie Åkesson enbart ta emot detta med skratt, raljerar, hånler, skjuter ifrån sig ansvaret, säger att andra ska svara, han har inget ansvar i detta.

Jimmie Åkesson avfärdade hennes resonemang.

– Det är en av de värsta konspirationsteorier jag har hört i den här kammaren någonsin. Jag vet inte hur jag ska förhålla mig till det, för det är så bisarrt på något sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".