Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.
Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg tycker att debatten påminner om svunna tider. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Tomas Ramberg: Politiska debatten tillbaka i normalläge

När man lyssnade på dagens partiledardebatt kunde man ibland tro att den politiska debatten är tillbaka i svenskt normaltillstånd. Den på senare tid så omtalade regeringsfrågan var så gott som frånvarande, kommenterar Ekots Tomas Ramberg.

Riksdagens partiledardebatt dominerades av sakfrågor. Sjukvård, skatter, privatdriven välfärd, miljöfrågor och arbetslöshet fick utrymme på ett sätt vi inte hört sedan tiden före den stora fokuseringen på invandring. Undantaget var när alliansledarna angrep Sverigedemokraternas ledare för partiets förhållande till Ryssland och för den senaste tidens nyheter med antisemitiska förtecken inifrån partiets egna led.

Centern har sedan tidigare tagit på sig rollen att anklaga Sverigedemokraterna för att gå Rysslands ärenden. Nu tog också moderatledaren Anna Kinberg Batra upp det temat – medan Liberalernas Jan Björklund hävdade att alla andra partier skulle ha uteslutit medlemmar som betett sig så som nu uppdagats om SD:s Anna Hagwall och Oscar Sjöstedt.

Regeringsfrågan har dominerat debatten på sistone, inte minst i SVT:s debatt i söndags. I dag var den i stort sett frånvarande. Ett skäl kan vara att statsministern nått en viss framgång den senaste veckan. Allianspartierna har splittrats ytterligare – samtidigt som de har tvingats att, gång på gång, försäkra att de inte tänker samarbeta eller förhandla med Sverigedemokraterna. Så till vida har Stefan Löfven flyttat fram positionerna i regeringsfrågan.

Dessutom kan Liberalernas utspel om en superkoalition mellan hela Alliansen och Socialdemokraterna kunna göra Löfven svaret skyldig om sin egen roll i en blocköverskridande regering. Den debatten vill han sannolikt slippa.

I stället fick vi alltså en debatt som inte så lite påminde om den tid när huvudkonflikten i svensk politik stod mellan de fyra allianspartierna och de rödgröna.

Relaterat

Mer om Kommentar & analys

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".