Flagga med Konsumentverkets logga på.
Foto: Patrik Lundin/TT.

Konsumentverket stämmer bolag efter anmälningsboom

Anmälningssiffrorna är anmärkningsvärt höga
1:46 min

Antalet anmälningar till Konsumentverket har på sju år mer än fördubblats, det visar kvartalssiffror från myndigheten. Kritiken från konsumenterna gäller bland annat oseriös marknadsföring av hälsokostprodukter för vilket myndigheten nu beslutat att stämma två bolag.

– Vi har sedan många år tillbaka väldigt många anmälningar som gäller just oseriös telefonförsäljning. Och det är ju ett stort problem för många konsumenter som vi inte har lyckats anmäla. Så där har vi alltjämt anmärkningsvärt höga anmälningssiffror, säger konsumentombudsman Cecilia Tisell.

I floden av anmälningar är just oseriösa försäljningsmetoder något som sticker ut. Kritiken om det är bland det som ökat mest senaste året.

Konsumentombudsmannen har nu valt att stämma två män bakom flera bolag som över telefon säljer hälsokostprodukter och som enligt myndigheten satt i system att lura människor och låtsats samarbeta med en rad kända storföretag säger Cecilia Tisell.

– Bolag ringer upp konsumenter med påståenden om att man har vunnit eller har chans att vinna. Men i slutänden fastnar man i ett dyrt abonnemang.

Bara om de här bolagen har Konsumentverket fått in runt 400 anmälningar som alltså gäller missnöje med försäljningsmetoderna av olika hälsokostprodukter. Och generellt ökar alltså antalet anmälningar kraftigt och pekar mot nytt rekord i år. Nära 9000 fram till sista september att jämföra med under 8000 motsvarande period i fjol.

Sedan 2009 har antalet anmälningar fördubblats.

Men orsakerna bakom ökningen går bara att spekulera i säger Konsumentombudsmannen Cecilia Tisell.

– Det kan bero på att vi har fler bolag som ställer till det för konsumenterna, men konsumenterna kan också bättre känna till möjligheten att anmäla.

Vad tror du väger tyngst?

– Jag kan inte svara på det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".