Partiledardebatt Jimmie Åkesson
Foto: Jessica Gow/TT

Hård kritik mot Åkesson i partiledardebatten

Jimmie Åkesson kontrade med att det hela var konspirationsteorier
1:54 min

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson fick i partiledardebatten hård kritik från alliansens partiledare. De anklagade honom för att blunda både för Putinpropaganda och för antisemitiska uttalanden av ledande partiföreträdare.

– I varje annat parti hade dessa ledamöter fått lämna sina uppdrag och om de vägrar att lämna en del uppdrag som partiet inte förfogar över, så hade man uteslutit dem ur dessa partier. Jimmie Åkesson, varför sker inte detta i Sverigedemokraterna? frågade Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Jan Björklund tog upp de två uppmärksammade fallen från den senaste veckan: Dels en motion från Anna Hagwall, som vill begränsa Bonniers inflytande över medierna, något som tolkats som antisemitiskt. Dels ett filmklipp där den ekonomiskpolitiske talespersonen Oscar Sjöstedt skattar åt ett grovt judeskämt.

Jimmie Åkesson svarade att han tycker att den händelsen är problematisk.

– Ja, jag tillstår att det där var väldigt olyckligt, men i sak är han inte belagd med någon åsikt som jag inte kan stå bakom.

Alliansen anklagade också Jimmie Åkesson för att Sverigedemokraterna skulle stödja Rysslands president Putin och för att ha anställt ryssvänliga tjänstemän på sitt kansli. 

– Därför vill jag fråga Jimmie Åkesson, vad ditt ansvar är som partiledare för att se till att det inte sker infiltration eller säkerhetsrisker här i riksdagen, i ditt riksdagskansli? sa Anna Kinberg Batra (M). 

– För mig är det glasklart, ryssen ska inte släppas in över den svenska gränsen, men inte heller in i de svenska riksdagskorridorerna, sa Annie Lööf (C).

Jimmie Åkesson kallade anklagelserna från alliansledarna för konspirationsteorier.

– Ingen ska någonsin att betvivla att vi står upp för svenska intressen, att vi står upp mot aggressioner från stormakter eller andra i vår del av världen, sa han.

I övrigt var det sakfrågorna som stod i fokus i partiledardebatten. Regeringen fick mycket kritik för vårdköerna – och statsminister Stefan Löfven lovade att satsa mer på sjukvården.

– Många människor känner en berättigad oro för att vården inte ska finnas där man behöver den. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har därför fått i uppdrag att arbeta fram en ny tillgänglighetsreform för sjukvården hela landet, sa Stefan Löfven.


Relaterat

Mer om Svensk politik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".