Den man som misstänks ha planerat ett terrorattentant kunde gripas i Chemnitz i lördags. Foto: Henrik Schmidt/Germany OUT/TT
Den man som misstänks ha planerat ett terrorattentant kunde gripas i Chemnitz i lördags. Foto: Henrik Schmidt/Germany OUT/TT

Kritiken växer efter terrormisstänktes självmord

Hade fått försäkringar
1:21 min

I Tyskland är reaktionerna upprörda efter att den terrormisstänkte 22-åring som greps i måndags begick självmord igår.

Mannen ska ha stått under ständig bevakning för att det fanns en förhöjd självmordsrisk. Ändå hittades han hängd i sin cell igår kväll.

Sedan händelsen blev känd sent igår kväll har flera politiker reagerat i sociala medier. Hur kunde det ske om mannen var så övervakad och vad är det som pågår i Sachsen egentligen, löd några kommentarer.

Kritiken växer nu ytterligare mot de redan ifrågasatta myndigheterna i den östra delstaten.

Trots en omfattande polisinsats den gångna helgen lyckades den 22-årige mannen som misstänktes förbereda ett sprängattentat, ta sig förbi avspärrningarna.

I Leipzig erbjöds han en tillfällig sovplats av syriska landsmän och det var först sedan de kände igen honom och anmälde till polisen som mannen kunde gripas i måndags.

De tre syrierna som möjliggjorde gripandet har sedan dess hyllats som hjältar.

Den tyska säkerhetstjänsten hade sedan en tid tillbaka informationer om den terrormisstänkte mannen. Och förra veckan ska det ha tillkommit ytterligare uppgifter om konkreta förberedelser för ett nära förestående attentat.

Målet ska ha varit en av Berlins flygplatser. Vid genomsökningen av mannens lägenhet hittades ett och ett halvt kilo högexplosivt sprängmedel.

Den nu döde 22-årigen kom till Tyskland i början av förra året. Enligt den tyska inrikesministern ska han ha granskats av säkerhetstjänsten när han kom till landet utan att det gav några träffar.

Under hösten 2015 ska han ha rest till Turkiet ett par gånger och enligt säkerhetstjänstens information efter gripandet ska det ha funnits förbindelser till den våldsamma extremiströrelsen IS.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".