Skottland vill ha ny folkomröstning om självständighet

1:34 min

Skottlands ledning föreslår en ny folkomröstning om självständighet, enligt regeringschef Nicola Sturgeon, rapporterar AFP. 

"Jag kan bekräfta, att ett utkast till lag om en ny folkomröstning om självständighet kommer att offentliggöras för konsultation nästa vecka", det sa SNP:s ledare Nicola Sturgeon, när hon i dag talade inför partiets höstkonferens i Glasgow i Skottland.

Hon sa också, att en eventuell ny folkomröstning i så fall ska hållas innan Storbritannien lämnar EU, vilket blir våren 2019, om premiärminister Theresa Mays tidsplan blir verklighet.

Hotet om en ny folkomröstning ska ses som ett kraftfullt inspel i den pågående hårda politiska debatten om villkoren för Storbritanniens utträde ur den Europeiska Unionen.

Nicola Sturgeon gjorde klart, att det hon främst vänder sig emot är det som kallas för en hård Brexit, det vill säga, att Storbritannien lämnar EU:s inre marknad och tullunion utan att ha några nya avtal om handelsförbindelser klara.

"En hård Brexit kommer att ändra Storbritannien i grunden. Ett land utanför den inre marknaden, isolerat, inåtvänt och med strypta jobb och investeringar är inte samma land som Skottland röstade för att stanna kvar i år 2014", sa Nicola Sturgeon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista