Migrationsverket i Solna. Foto: Marcus Ericsson/TT.
Foto: Marcus Ericsson/TT.

Forskare: Barnkonventionen krockar med utlänningslagen

Svår situation utan ID-handlingar
2:00 min

Migrationsverkets åldersbedömningar av unga ensamkommande kan ifrågasättas utifrån barnkonventionen, men myndigheten måste samtidigt följa den svenska lagen, enligt migrationsforskare.

Ahmed, som egentligen heter något annat, säger att han inte kunde få fram några papper som styrkte att han var under 18 år. Som Ekot rapporterat skrev Migrationsverket upp hans ålder med mindre än tre veckor när han fick sitt asylbesked.

Han bedömdes varken vara i behov av skydd eller vara under 18 år när han utvisades till Afghanistan.

– Det är en jättesvår situation och det enda man har att ta till är i stort sett de medicinska åldersbedömningarna. I de fallen kommer det alltid finnas en viss mån av chansning, säger Louise Dane doktorand i migrationsrätt vid Stockholms universitet.

Ahmed har inte gjort någon medicinsk åldersbedömning. Hans juridiska biträde rekommenderade honom att låta bli på grund av osäkerheten i resultatet. Att hans ålder blev ändrad endast några veckor, så att han precis hade fyllt 18 när beslutet togs, kan upplevas som stötande, enligt Louise Dane. Men juridiskt är det inget konstigt.

– I med att utgångspunkten är att det är den sökande som ska göra sannolikt hur gammal man är så hamnar vi i en situation att om man som asylsökande inte har några papper, så faller det ändå tillbaka på dig.

Det är 18-årsgränsen som gäller även om det ofta handlar om en bedömning och inte någon exakt information om hur gammal den ensamkommande är.

– Det finns helt säkert fall där man har hamnat på fel sida både i att man har gjort bedömningen att en person säger att man är under 18 år, att man har godtagit det när personen är över 18 år och tvärtom, och det är såklart inte bra, säger Louise Dane.

Samtidigt utvisas numera också personer som vid beslutsdagen betraktas som underåriga. Enligt en ny praxis inväntar verket 18-årsdagen innan utvisningen verkställs.

Hade Ahmed bedömts vara barn så hade han förmodligen ändå blivit utvisad, fast några veckor senare, efter sin 18-årsdag. Det är tveksamt om det regelverket lever upp till barnkonventionen, enligt Dane.

– Det är klart att det inte är barnets bästa att få en aknytning till Sverige, vara här en längre tid, för att sedan skickas ut abrupt när man fyller 18. Samtidigt är det så vårt migrationssystem ser ut.

Hon fortsätter:

– Det blir ganska ofta en krock mellan barnkonventionen och utlänningslagen i hur man resonerar, och där vinner utlänningslagen i dagsläget eftersom barnkonventionen inte är svensk lag, säger Louise Dane.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".