Nej till enad palestinsk samlingsregering

Det blir ingen palestinsk samlingsregering inför den israeliska reträtten om en dryg månad. Det står klart sen flera militanta palestinska organisationer sade nej vid ett möte i Syrien på torsdagen som den palestinske presidenten Mahmud Abbas inbjudit till.

Det låg mycket prestige i den palestinske presidenten Mahmud Abbas invit till militanta palestinska organisationer, att de skulle kunna ingå i en palestinsk samlingsregering.

Vill visa enad fasad inför reträtten
Abbas ville kunna visa upp en palestinsk enighet inför det israeliska tillbakadragandet från ockuperade områden i framför allt Gaza sedan sexdagarskriget 1967.

Fler än 8 000 judar ska bort från 25 olika bosättningar, 21 av dem i Gaza.

Israels regering har sagt, tillsammas med stöd från USA, att den kräver att Abbas ska ge garantier för att reträtten ska ske utan beskjutning från militanta palestinier.

Dessutom krävs att Abbas ska ge garantier för att militanta palestinier inte ska gå in och ta över områden som bosättarna lämnar.

Mahmud Abbas kan, efter mötet i Syriens huvudstad Damaskus på torsdagen, inte säga att han kontrollerar de militanta palestinierna genom sin tilltänkta samlingsregering.

Alla sade nej
Alla tunga palestinska organisationer har sagt nej, Hamas, islamiska Jihad och Folkfronten för Palestinas befrielse, PFLP.

Det här innebär att Mahmud Abbas nu tvingas att agera på annat sätt för att kunna uppvisa en enad palestinsk fasad inför reträtten. Frågan är bara hur.

Jan Andersson, Jerusalem
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista