Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
en äldre kvinna håller i sedlar och en kvinna öppnar sitt pensionsbrev
22 000 pensionssparare kan drabbas. Foto: TT/Sveriges Radio bildmontage

Pensionsmyndigheten anmäler Falcon fuonds

Pensionsmyndighets-anmälan DE
1:37 min

Hundratals miljoner kronor riskerar att vara borta för alltid för 22 000 pensionssparare. 

Uppgifterna kommer från Pensionsmyndigheten som nu till Ekobrottsmyndigheten anmält bolaget Falcon founds där pengarna varit placerade.

Anmälan sker efter misstankar om rent kriminell verksamhet, säger myndighetens chefsjurist Mikael Westberg.

– Det är allvarligt för det riskerar att drabba 22 000 pensionssparare genom betydande ekonomisk skada.

Och vad i Falcon founds verksamhet ser du som kriminellt?

– Vi har fått uppgifter som visar att Falcon founds agerande har styrts av en plan som varit förslagen och som inneburit att genom att investera i olika finansiella instrument har kunnat använda pensionsspararnas kapital som privat eget riskkapital istället för att förvalta det i pensionsspararnas intressen.

Ytterst handlar det alltså om pengar som pensionssparare satsat i ppm fonder, via bolaget Falcon founds.

Enligt Pensionsmyndigheten har bolaget såväl placerat pengar på ett olagligt sätt som samlat in pengarna med olagliga metoder, bland annat genom att kapat sparares e-legitimationer.

Pensionsmyndigheten sa i somras därför upp avtalet med bolaget och har krävt tillbaka pengarna i deras tre fonder, totalt 2.4 miljarder kronor. Av dem har 650 miljoner återbetalats, resten är än så länge borta.

– Sammantaget med Falcon founds agerande för att omöjliggöra insyn i de verkliga värdena i innehaven får oss att dra slutsatsen att det här är följderna av kriminellt agerande. Och det finns en stor risk att det blir minskade värden på premiepensionskontot.

Men oron för att dryga en och en halv miljard i pensionspengar ska vara borta är starkt överdriven säger advokat Alf-Peter Svensson som företräder Falcon funds. Även om det kommer ta åtskilliga månader innan pengarna kan betalas tillbaka till pensionsspararna, säger han.

– Att en och en halv miljard skulle vara borta, försnillade eller så det stämmer inte. Falcon funds arbetar förnärvarande med att sälja de tillgångar som finns i fonderna.

– Och det är klart det finns en risk att värdena på tillgångarna har minskat, men det är absolut inte en och en halv miljard som är borta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".