En Airbus 321 från flygbolaget SAS.
SAS har tidigare inte tillåtit fri avbokning för gravida som ska resa till de drabbade länderna, men backar nu. Foto: Johan Nilsson/TT.

Aktiekursen satt under press efter SAS-sälj

Damberg (S): Staten inte ska vara långsiktig ägare av ett kommersiellt bolag
1:35 min

Svenska och norska staten storsålde aktier i SAS i dag. Nu är aktiekursen satt under press.

– Det faktum att staten aviserar en kortsiktighet i SAS pressar aktiekursen neråt, säger Johanna Kull, sparanalytiker på Avanza.

SAS-aktien är heller ingen superstark kandidat för pensionsspararna, om man får tro experterna.

– Vi ser att staten inte ska vara en långsiktig ägare av ett kommersiellt flygbolag. Alla de tre staterna Sverige, Norge och Danmark har sagt att de de facto inte är långsiktiga ägare och då är det dags att börja växla ner ägandet, säger näringsminister Mikael Damberg

I går kväll sålde svenska staten 13,8 miljoner aktier iför sammanlagt 214 miljoner kronor och vill dra sig ur helt och hållet. Norge vill också dra sig ur.

Frågan aktiespararna då ställer sig är: Vem kommer i stället?

Osäkerheten om vem som egentligen ska ha makten över SAS läggs till en lång osäker lista: Dollarkursen, oljepriset, regleringar, de många strejkerna SAS drabbats av och en väldigt tuff marknad med många lågprisbolag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".