Delad bild: Ung kvinna vid skrivbord, Sis-flagga.
Sis vårdar vuxna missbrukare och unga med allvarliga psykosociala problem. Foto: Ann-Sofi Rosenkvist/SiS/TT, Daniel Velasco/Sveriges Radio.

Sänkta utbildningskrav inom tvångsvården

Barnombudsmannen: Det går ju åt helt fel håll
2:08 min

Enligt nytt beslut behövs det inte längre någon eftergymnasial utbildning för att jobba på Statens institutionsstyrelse, Sis. Därmed kan lågutbildade ha hand om barn och ungdomar med mycket svår problematik. Barnombudsmannen är kritisk till beslutet.

– Det vi står inför just nu det är brist på en arbetskraft som påverkar på ett betydande sätt våra möjligheter att överhuvudtaget kunna bemanna våra institutioner, säger Kenth Ehliasson som är generaldirektör på Sis.

Men tycker du då att det räcker med gymnasieutbildning för att kunna jobba hos er?

– Alltså, i den bästa av alla världar skulle jag önska att vi inte skulle behöva göra på det här sättet.

Sis vårdar vuxna missbrukare och unga från 9 år och uppåt med allvarliga psykosociala problem. Bland dem finns till exempel barn med självskadebeteende, självmordsbenägna, många har neuropsykiatriska diagnoser och det finns de som har psykotiska sjukdomar.

Tidigare har Sis beslutat att de som anställs ska ha minst en tvåårig eftergymnasial utbildning. Nu har det kravet tagits bort; i ett tillfälligt undantag som gäller ett år framåt behövs inte någon eftergymnasial utbildning alls för att jobba på Sis.

Förra årets ökning av ensamkommande barn och en ökad konkurrens från HVB-hem om arbetskraften har enligt Sis gjort att möjligheten att anställa är "extraordinärt svår".

Ekot har tidigare berättat hur isolering och fasthållningar används mot unga på Sis, vilket har väckt kritik mot personalens kompetens där. Så sent som i somras sa generaldirektör Kent Ehliasson att Sis satsar på att öka kompetensnivån bland de anställda. Men nu sänks alltså kravet på de som nyanställs. Det ska räcka att ha gått ut gymnasiet och att ha ett års erfarenhet från vård och behandlingsyrken för att bli behandlingsassistent på Sis.

– Det går ju åt helt fel håll, säger Barnombudsman Fredrik Malmberg.

– FN:s barnrättskommitté och FN:s tortyrkommitté har tvärtom uttalat att kraven bör skärpas på kompetensen hos personalen som jobbar med de här befogenheterna. Det är klart att sänker man kompetenskraven och inte ens ställer krav på eftergymnasial utbildning så ökar ju risken att befogenheterna används felaktigt. Jag känner djup oro över vad det här kan innebära för barnens vård, säger BO, Fredrik Malmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".