Bob Dylan får Nobelpriset i litteratur
1 av 2
Bob Dylan får Nobelpriset i litteratur. Foto: David Vincent/TT
Inger Arenander. Sveriges Radios korrespondent i Washington. Ekot Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
2 av 2
Inger Arenander. Sveriges Radios korrespondent i Washington. Ekot Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio Foto: Mattias Ahlm

USA reagerar på Dylans litteraturpris

"Rockstjärnan är ett sorgligt val"
1:28 min

Jublande glädje men stor förvåning och en del ifrågasättande. De amerikanska reaktionerna på att Nobels litteraturpris gick till artisten Bob Dylan är många och blandande.

– Det går inte att förneka hur han format kulturen. Hans musik när det väl begav sig skildrade verkligen samtiden. 

– Jag är oerhört glad, jag är ett stort Bob Dylan-fan. Jag är glad för hans skull, men också förvånad. Jag visste inte att han var på tal.

– Han var originell när det gällde textskapandet. Men om det är litteratur, det är jag osäker på.

Mannen på gatan. I de här fallet tre stycken, summerar ganska bra reaktionerna i USA. Bob Dylans låtpoesi och stora inflytande i amerikansk musikkultur går inte att överskatta. Glädje och förvåning, men också tveksamhet. Kvalificerar sig verkligen Dylans texter för det litterära världsklasspris som Nobelpriset i litteratur är?

Kommentarsfält och sociala medier fylls av utrop som, "äntligen", "det var på tiden", "nu är det dags för Leonard Cohen" och citat av favoritrader ur Dylans produktion.

Den författare som fick priset senast i USA är Toni Morrisson 1993. Amerikanska litteraturkännare har varit kritiska till att Svenska Akademien inte funnit någon av de stora amerikanska författarna värdig sedan dess.

Laura March, redaktör på New Republic, skriver ironiskt, "kan någon ge Philip Roth en Grammy?"

– Det ligger något sorgligt över litteraturens plats i den moderna kulturen när kommittén väljer en rockstjärna, skriver Yoni Appelbaum, byråchef på The Atlantic.

Relaterat

Mer om Nobelpriset i litteratur 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".