Thailand.
Den svenska ambassaden i Bangkok rekommenderar svenska resenärer att respektera sorgeperioden. Foto: Muniur Uz Zaman/AFP
Sveriges Radio på plats i Thailand

Ett års landssorg i Thailand

Ett års landssorg i Thailand
2:28 min

För första gången på över 70 år vaknade thailändarna idag upp utan sin statschef, Kung Bhumibol som igår somnade in 88 år gammal.

När beskedet kom igår kväll svensk tid utanför det sjukhus kungen vårdats på i över sju år kunde folk inte hålla tillbaka sin sorg.

Under flera dagar hade folk samlats runt sjukhuset, sjungit kungasånger och ropat länge leve kungen

Klitikat sitter tillsammans med sin man och ett porträtt på kungen i famnen. Tårarna rinner utefter kinderna.

– Han var vårt lands fader, allas vår pappa, säger hon.

Ett års genrell landsorg är utlyst och en 30 dagar lång period då Juntaledare Pryuth Chan O-cha uppmanat att avstå från festligheter och nöjen. Nu på morgonen har alla landets statsanställda kommit till jobbet klädda i svart och samlats för en gemensam sorgestund.

Senare idag kommer kistan med Kung Bhumibol att föras från sjukhuset genom Bangkok till det kungliga tempelområdet. Kremeringen kommer inte att ske förrän sorgeåret är över.

Med allra största säkerhet kommer valet som är planerat att genomföras nästa höst skjutas fram.

Den svenska ambassaden i Bangkok rekommenderar svenska resenärer att respektera sorgeperioden eftersom att vanära kungahuset betraktas som ett allvarligt brott.

Och just landets hårda majestätslagar har gjort det omöjligt att prata om tronskiftet. Något som thailändarna får lära sig från barnsben. Så här svarade en sörjande utanför sjukhuset på mina fråga om vad som händer nu med en ny kung.

– Ja, vad händer, vi har oro i vårt land men det är känsligt att prata om, säger kvinnan.

Juntaledare Pryuth Chan O-cha bekräftade igår att Maha Vaji - ralong- korn kommer att ta över tronen, men att kronprinsen själv bett om att först få sörja med folket innan kröningen sker.

Möjligen ett sätt att försöka närma sig det folk han nu ska bli statsöverhuvud över då många thailändare reser ett frågetecken över honom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".