Clowner sprider skräck i Sverige

6:43 min

Flera personer runt om i landet har de senaste dagarna hotats av clowner. På torsdagskvällen knivskars en man i Varberg i axeln.  

Fenomenet har funnits ett tag runt om i världen och har spridit sig till Sverige, konstaterar polisen.

I Varberg knivskars en man i 20-årsåldern i axeln av en okänd man i clownmask under torsdagskvällen.

Ett dygn tidigare hotades en kvinna till livet av beväpnade clowner i Skänninge utanför Mjölby i Östergötland.

– En ung kvinna blev hotad av två personer som var utklädda till clown. En av dem skulle haft en större kniv, säger Thomas Agnevik, presstalesman på polisen i Östergötland, i P1 Morgon.

– De skrek till kvinnan att de skulle döda henne om hon inte sprang för livet. Det blev en väldigt traumatisk händelse för henne.

En 13-åring pojke blev också skrämd i Östergötlands län av clowner under torsdagen, men ingen brottsanmälan har upprättas. Även  polisen i Jönköpings och Östergötlands län har fått in flera anmälningar om personer i clowndräkt.

– Det är väldigt tydligt att det här sprider sig, och att det sprider väldigt mycket otrygghet i samhället, säger Thomas Agnevik.

I går uppmanade inrikesminister Anders Ygeman till besinning – med anledning av händelserna.

– Vi behöver inte en utveckling där folk kanske på skoj eller allvar klär ut sig till clowner, säger Ygeman.

Fred Andersson, skräckexpert, säger att fenomenet finns i bland annat USA, Kanada och Australien, och är inget nytt. Det har tidigare förekommit så kallad clownpanik under åren 1981, 1991 och 2014.

– Det är som en live-teater som har tagit sig ett eget liv just. Men man har tagit ett steg för långt nu när man börjat göra illa andra människor, säger Fred Andersson.