Bilden visar en grupp kvinnor, de flesta i vitt i en fredsmarch i Bogotá, Colombia den 12 oktober 2016. De håller skyltar med hjärtsymboler med texten "Adjö till kriget". Foto: Fernando Vergara/AP Photo/TT.
Både Caritas och Lutherska världsförbundet har arbetat för fredsprocessen i Colombia. Foto: Fernando Vergara/AP Photo/TT.

Samarbete om bistånd stadfästs under påvebesöket

Biståndschef: "Det är en verklig möjlighet".
1:43 min

I morgon, när påve Franciskus besöker Sverige, ska katolska och Lutherska biståndsorganisationer underteckna en överenskommelse om tätare samarbete.

– Vi har redan gjort stora insatser tillsammans, men det finns många platser där vi inte har det, säger Maria Immonen, som är chef för Lutherska världsförbundets biståndsorganisation World Service.

Nu hoppas man bland annat kunna arbeta mer tillsammans för att hjälpa flyktingar.

Det är två mycket olika organisationer som tecknar överenskommelsen under påvebesöket. Lutherska världsförbundet arbetar själva på fältet, medan Caritas Internationalis är en federation för 165 medlemsorganisationer, som själva beslutar om sina insatser. Michel Roy som är generalsekreterare för Caritas Internationalis säger att han mött ett stort stöd inom organisationen för överenskommelsen. 

– Det är en verklig möjlighet. Jag tror personligen att vi behöver gå bortom våra traditionella barriärer för att röra oss framåt, säger Michel Roy. 

Att påve Franciskus deltar i högtidlighållandet i Lund av reformationen är en historisk markering. Det sker efter 50 år av dialog mellan kyrkorna. Maria Immonen anser att samarbetet inom biståndsverksamheten blir ett synligt uttryck för den ökade enigheten. 

– Det här är också ett vittnesmål om närmandet mellan dessa båda kyrkor, säger Maria Immonen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".