Trump anklagar en "global maktstruktur" för att förstöra landet

2:09 min

Den republikanske presidentkandidaten i USA, Donald Trump,
anklagar nu en "global maktstruktur" för att förstöra landet i konspiration med medierna och motståndaren Hillary Clinton.

I ett tal igår gick han längre än tidigare.

"Det är en global maktstruktur som har plundrat arbetarklassen, slaktat vårt välstånd och stoppat pengarna i fickorna på en handfull stora företag och politiska sammanslutningar", sa Donald Trump i ett högt laddat tal igår mot etablissemanget.

I ett frontalangrepp anklagade han medierna för lögner, paret Clinton för att vara kriminellt och FBI, den federala polisen för korruption.

Donald Trump borde undvika "retorik och bilder som historiskt har använts mot judar", kommenterade en av de ledande företrädarna för en organisation som arbetar mot förtal.

I sitt tal i Florida upprepade Trump sitt hot om att hans motståndare Hillary Clinton ska fängslas om han vinner valet.

"Ärligt, hon borde fängslas", sa trump till publiken som ropade "lås in henne, lås in henne".

Det här hotet har kritiserats starkt för att inte höra hemma i en demokrati med fungerande rättsprocesser, utan passa bättre i en bananrepublik.

Donald Trumps demokratisyn ifrågasätts också för ett påstående han återkommer till ofta, att valsystemet är riggat:

"Det här valet kommer avgöra om vi är ett fritt land, eller om demokrati bara är en illusion", sa Trump som uppmanar sina sympatisörer att gå till vallokalerna och kontrollera röstningen.

En av hans rådgivare säger i dag att de ska samla fakta för att kunna visa att om Hillary Clinton skulle vinna så ska Trump kunna bevisa att det beror på att hon fuskat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista