Mängder av thailändare följde processionen med kungens kista.
Foto: Munir Uz Zaman/ AFP Photo

Tiotusentals thailändare följde kung Bhumibols kista

"Han var vårt allt"
2:03 min

Tiotusentals svartklädda människor kantade kortegevägen när kistan med kung Bhumibol idag fördes till det stora tempelområdet Grand Palace i Bangkok.

Alla flaggor landet vajar nu på halv stång och ingen musik hörs från barer och restauranger. Det är ett land i sorg. Men kanske också är en början på ett nytt Thailand.

– Det nya Thailand måste bygga på kompromisser, nya vägar och den nya konstitutionen, sa politikprofessorn Thitinan Pongsudhirak till Channel News Asia.

Men många är också oroliga inför framtiden.

– Han var vårt allt, det är svårt att veta vad vårt land nu är på väg, sade Klitikat, som var en bland flera tusen som vakade vid sjukhuset där kungen dog i går.

Samtidigt som juntaledaren Prayuth Chan-ocha igår berättade för det thailändska folket att Kung Bhumiboul hade gått bort så tog regeringen över samtliga tv-stationer i landet, inklusive utländska som till exempel BBC. Sedan dess har det enbart visats samma svartvita gamla filmer om kungafamiljen på samtliga kanaler.

Första budskapet var att det skulle vara så i 30 dagar men nu kommer kanalerna att vid midnatt återgå till sina ursprungliga ägare.

Regeringen har uppmanat till att vanlig kommers ska fortgå under dessa 30 dagar men att nöjesindustrin måste tona ner sig. Av rent ekonomiska skäl går det inte att stänga landet. Den thailändska börsen gjorde ett glädjeskutt idag och stängde på +4,59%.

Det har strömmat in kondoleanser från all världens ledare som uttalar sin respekt för kungen. Men många är nog också oroliga för att det inte ska bli det val som utlovats till hösten 2017. Professor Thitinan Pongsudhirak tror att det kommer att skjutas fram.

– Ja, jag blir inte bli förvånad om det flyttas till våren 2018, säger han.

Relaterat

Mer om Thailand

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".