Bildmontage av Tomas Ramberg och en skylt till en vallokal.
Både Löfven och hans väljare uppfattar S som en skugga av sitt forna jag, skriver Tomas Ramberg. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio, Jessica Gow/TT

Ramberg: Röra i regeringsfrågan – och ännu värre när man frågar väljarna

"Kärnväljarna är historiskt skeptiska"
3:33 min

Regeringsfrågan är tillräckligt krånglig på partiledarnivå. Den blir ännu trassligare när man frågar väljarna, konstaterar Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg. 

Det är uppenbart att inte bara Stefan Löfven, utan också hans väljare uppfattar Socialdemokraterna som en skugga av sitt forna jag. Inte ens en fjärdedel av partiets egna sympatisörer tror på det som i praktiken var defaultläget i svensk politik i 60 års tid – alltså  att Socialdemokraterna regerar själva. 

Den siste som kunde göra så var Göran Persson och det är nu över ett decennium sedan. Att döma av siffrorna är den grupp S-väljare som hoppas kunna komma tillbaka till det tillståndet krympande.

Å andra sidan är det lite överraskande att Stefan Löfven har så svagt stöd för den doktrin han predikat ända sedan 2013, alltså att Socialdemokraterna ska gå ihop med borgerliga partier och bryta blockgränsen – det som brukar vara plan B för S när den egna procenten blivit för liten, och som i Löfvens tappning förs fram med starka moraliska undertoner om att inte ge makt åt "rasister med nazistiska rötter." 

Väljare och partiledningar tycks alltså gå i otakt på bägge sidor blockgränsen. Samtidigt som många borgerliga väljare vill samarbeta är deras partiledningar betydligt mer kallsinniga. Medan Stefan Löfvens inviter högerut har knackigt stöd hos hans egna. Lite hårdraget kan man säga att om väljarna fick bestämma skulle de borgerliga kräva blocköverskridande samarbete och Löfven avvisa det.

Troligen beror det på att de rödgröna väljarna hoppas få behålla nuläget där en rödgrön regering själv får bestämma över den ekonomiska politiken. Vilket med dagens opinionssiffror och besked från andra partier inte förefaller realistiskt. 

Bland socialdemokratiska kärnväljare har det historiskt funnits ett motstånd mot partiledningens faiblesse för samarbete med borgerliga mittenpartier. Kärnsossar misstänker med visst fog att partiledningen med samarbetet som förevändning går högerut också politiskt. 

Summan när valperioden nått halvtid är att beskeden i regeringsfrågan spretar från både väljare och partiledningar med oenighet på bägge sidor blockgränsen. På den borgerliga sidan har den splittringen dessutom fördjupats de senaste veckorna. 

Man kan också se det som att väljarnas utslag på valdagen ser ut att få större betydelse för hur regeringsunderlaget formas efter nästa val. De senaste tre valen har ju konstellationerna stått klara för väljarna långt i förväg.  

Det tydligaste resultatet av höstens holmgång i regeringsfrågan är att Sverigedemokraterna åter parkerats i marginalen. Den ljusning Åkesson nyss såg har släckts. Alla lovar att inte förhandla med SD.

För tillfället verkar kämparna vara utmattade och söka paus i regeringskampen. I veckans riksdagsdebatt visade alla partier att de vill diskutera politik igen

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".