Den amerikanska utrikesministern John Kerry och hans ryske motpart Sergej Lavrov
Den amerikanska utrikesministern John Kerry och hans ryske motpart Sergej Lavrov. Foto: TT/bildmontage Sveriges Radio

Samtal om Syrien gav nya idéer

Utsikterna var dystra när USA:s och Rysslands utrikesministrar diskuterade läget i Syrien. Men mötet i schweiziska Lausanne resulterade i "intressanta idéer", enligt ryssen. En ledande oppositionsgrupp dömde dock ut samtalen som slöseri med tid.

Syrienmötet var det första mellan USA:s John Kerry och Rysslands Sergej Lavrov sedan Washington bröt förhandlingarna med Moskva i början av oktober. Då hade den förra vapenvilan havererat totalt.

Utöver de två stormakterna deltog även representanter för bland annat Iran, som stödjer Assadregimen, och Qatar, som stödjer rebellsidan, enligt AFP.

Efter drygt fyra timmar var mötet över. Lavrov sade att flera "intressanta idéer" hade diskuterats och att parterna ska återuppta kontakten "inom kort". Han berättade att parterna förordade att en politisk process inleds i Syrien snarast möjligt, uppgav nyhetsbyrån Interfax.

Kerry talade efteråt om ett "uppriktigt" möte präglat av idékläckning med spänningar men inget agg, rapporterade AFP.

De tidigare bi- och multilaterala samtalen om Syrienkriget har i stort sett varit fruktlösa. Vid två tillfällen, i februari och september, har de lett fram till vapenvilor, men de har brutits efter kort tid. Förhoppningarna på helgens möte var låga.

Den ledande oppositionsgruppen Syriska nationella koalitionen, som är baserad i Istanbul, säger till AFP att samtalen "bara kommer att leda till förslösad tid, ytterligare förhalning och ännu mer spillt syriskt blod". Gruppen kritiserar även det faktum att inga syrier sitter med vid förhandlingsbordet.

– Frånvaron av syrier vid de här förberedande mötena är ett av problemen som har komplicerat och rört ihop vägen till en politisk lösning, säger Abdal Ahad Stefo, biträdande chef för Syriska nationella koalitionen, till AFP.

Fyra ledande människorättsorganisationer kräver en 72 timmar lång vapenvila i Aleppo. Omkring 250 000 människor är belägrade under mycket svåra former i den rebellkontrollerade östra delen av staden.

"Det här skulle göra det möjligt för sjuka och skadade att evakueras, och för mat och mediciner att sändas in i belägrade områden", heter det i ett uttalande från internationella Rädda Barnen, en av organisationerna bakom uppropet.

Samtidigt som världsledarna samlas runt förhandlingsbordet fortsätter flygräderna mot Aleppo, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, som bevakar kriget från Storbritannien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".