Montenegros premiärminister Milo Djukanovic i talarstolen.
I opinionsmätningarna är premiärminister Djukanovics socialdemokratiska parti DPS fortfarande störst, men har tappat en del av sitt stöd. Foto: Savo Prelevic/AFP/TT

Valet i Montenegro verkar stå mellan Nato och Ryssland

Oppositionen vill se folkomröstning för eller mot Nato
1:53 min

I dag söndag hålls parlamentsval i Montenegro, ett val som beskrivs som det mest avgörande valet sedan självständighetsförklaringen från Serbien för tio år sedan. I somras välkomnade försvarsalliansen Nato Montenegro som en blivande medlem, men frågan delar landet och många ser helgens val som ett val mellan Nato och Ryssland.

I december förra året syntes ryska flaggor och nej-till-Natobanderoller i ännu ett demonstrationståg genom Montenegros huvudstad Podgorica.

Men protesterna mot landets ledning det senaste året har också riktat in sig mot misstänkt korruption, påstått valfusk och andra demokratiska brister under premiärminister Milo Djukanovic ledning. Med bara några kortare avbrott har han styrt det lilla landet vid Adriatiska havet i 27 års tid, sedan Jugoslaviens upplösning i början på 90-talet.

Efter en folkomröstning 2006 bröt Montenegro den union man haft med Serbien och sedan dess har Milo Djukanovic fört en västvänlig politik. I somras belönades det med en inbjudan om ett framtida medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Men frågan delar landets befolkning. Många minns Natobombningarna mot Serbien under Kosovokriget i slutet av 90-talet som också drabbade Montenegro. Och många värnar de traditionellt starka banden med Ryssland. Från Moskva har man reagerat med stort ogillande mot inbjudningen från Nato och det sägs nu att Ryssland pumpar in stora summor pengar i den mest Rysslandsvänliga delen av oppositionen – något som de har tillbakavisat.

I opinionsmätningarna är premiärminister Djukanovics socialdemokratiska parti DPS fortfarande störst men man har tappat en hel del av sitt tidigare stöd och det är osäkert om antalet röster räcker för att kunna driva igenom frågan om Natomedlemskap i parlamentet. Oppositionen kräver en folkomröstning för eller mot Nato.

Milo Djukanovic var bara 29 år när han först blev landets premiärminister 1991 – i dag är han den europeiska ledare som suttit längst vid makten. Han har också pekats ut som en av världens rikaste politiker och anklagas ofta av sina motståndare för att tjäna sina pengar på delvis kriminell väg, bland annat genom cigarettsmuggling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".