Gömda flyktingar. Mamma pappa barn. Foto: Tomas Oneborg/TT.
Nya siffror från Migrationsverket visar att omkring 1 150 personer har försvunnit efter avslag på asylansökan. Foto: Tomas Oneborg/TT.

Fler som får avslag går under jorden i Sverige

Noor Alhalwa: Rädd att polisen ska komma
2:00 min

Antalet personer som fått avslag på sina asylansökan och sedan avviker, fortsätter att öka. Detta efter en ny lag från i somras som innebär att den som fått avslag inte längre får dagersättning och boende.

Hittills är det drygt en tredjedel av de som fått den här typen av bistånd indraget, som har försvunnit.

– Det här är en grupp som vi förväntat oss skulle avvika eftersom det varit problematiska ärenden, där de haft avslag sedan länge. Så jag är inte förvånad, säger Sverker Spaak, ansvarig för återvändandeprocessen på Migrationsverket. 

Efter den första juni får den som fått avslag på sin asylansökan inte längre dagersättning och boende. Tanken var att fler skulle återvända dit de blivit utvisade och att det skulle frigöras plats på Migrationsverkets boenden.

Ekot har tidigare berättat att en stor andel av de som fått indraget bistånd som försvinner, där Migrationsverket alltså inte vet var de är. Nya siffror från Migrationsverket visar att av de 3 200 som hittills fått indraget bistånd är det 250 som rest ut från Sverige, medan cirka 1 150 personer har försvunnit.

Noor Alhalwa och hans familj är några av de som fått indragen dagersättning och bostad. De är statslösa palestinier från Irak och berättar själva att de inte kan åka tillbaka till dit, trots att de försökt.

De har fått beslut om att de ska avhysas och vet inte var de ska ta vägen.

– Jag är mycket rädd att polisen ska komma och ta vår familj ut på gatan.

Enligt migrationsminister Morgan Johansson var det viktigaste med den nya lagen att få ordning och reda i systemen.

– Det var helt enkelt inte möjligt för oss att ha en ordning där man, trots att man fått avslag, fortsatte att få både bistånd och boende.

Johansson anser att de personer som fått avslag på sin asylansökan och ändå stannar i Sverige, utan tillstånd, riskerar att skapa ett skuggsamhälle. 

– Det som kan vara ett problem är om det är kvar i Sverige och fortsätter till exempel att arbeta svart, säger migrationsministern.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".