Montenegros premiärminister Milo Djukanovic.
Premiärminister Milo Djukanovic talar till sina anhängare efter söndagens val. Foto: Savo Prelevic/TT

Politisk oro efter valet i Montenegro

Polisen gjorde gripanden under valnatten
1:53 min

I söndagens parlamentsvalet i Montenegro fick det regerande socialdemokratiska partiet flest röster och sittande premiärminister Milo Djukanovic utropade sig till segrare.

Hans mål är att ta landet in i Nato men frågan delar befolkningen och stämningen var spänd efter beskedet om att flera personer från Serbien gripits - misstänkta för att ha planerat attacker mot landets ledning.

Parlamentsvalet i Montenegro överskuggades av beskedet från polisen om att man gripit 20 serbiska medborgare, bland dem en tidigare högt uppsatt general. Enligt åklagare ska de ha planerat attacker i huvudstaden Podgorica under valnattskvällen, bland annat med målet att gripa premiärminister Milo Djukanovic.

Inrikesminister Goran Danilovic uppmanade människor att stanna hemma i väntan på valresultatet.

Men landets opposition avfärdade nyheten om den planerade attacken som ren propaganda från regeringens sida.

Vid midnatt utropade sig premiärminister Djukanovic till segrare. Då visade preliminära resultat att hans socialdemokratiska parti DPS fått 41 procent av rösterna, fler än oppositionen men inte tillräckligt många för att bilda regering på egen hand.

Valet har beskrivits som det viktigaste sedan självständighetsförklaringen från Serbien för tio år sedan och som ett slags val mellan Nato och Ryssland.

En stormakt har agerat mot lilla Montenegro, men vi kom ut som segrare.

Det sa Milo Djukanovic och syftade på Ryssland, som av regeringen anklagas för att ha gett stora summor pengar till landets opposition som motsätter sig regeringens västinriktade politik.

I början av sommaren bjöds Montenegro officiellt in som blivande medlem av försvarsalliansen Nato. Med bara några kortare avbrott har Milo Djukanovic styrt landet i 27 år, ända sedan Jugoslaviens upplösning i början på 90-talet.

Av sina motståndare anklagas han ofta för korruption och för kopplingar till kriminella nätverk och under året som gått har flera stora demonstrationer hållits mot honom och hans västvänliga politik.

Mer om Montenegro

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".