Sverige bör ha en satellithamn

1:45 min

Sverige bör satsa på att etablera en särskild rymdhamn vid Esrange utanför Kiruna för uppskjutning av små satelliter i omloppsbana runt jorden. Det visar en statlig utredning.

– Ja, det tycker vi. Det faktum att Esrange finns är ju bara det en god förutsättning jämfört med hur andra europeiska länder har det. Det vill relativt lite till i resurshänseende för att uppgradera Esrange till den nivå att man kan skjuta upp satelliter i omloppsbana. Det ligger på ungefär 550 miljoner kronor på en femårsperiod, säger utredaren Jan Nygren som har tittat förutsättningarna för Sverige att ge sig in på en marknad inriktat mot att erbjuda ett ställe för uppskjutning av små satelliter.

Bakgrunden är att efterfrågan från företag, myndigheter och länder att få ut små satelliter i omloppsbana runt jorden helt enkelt blivit större än den begränsade tillgången på platser som blir över för mini-satelliterna idag på de större satelliternas bärraketer som avgår allt för sällan.

Den framväxande marknaden beror på ett ökat intresse för att kontinuerligt dokumentera och övervaka jorden för att exempelvis kunna hålla koll på hur grödor, torka och flyktingströmmar utvecklas.

Ansvarig minister för rymdfrågor Helene Hellmark Knutsson tog i eftermiddags emot utredningen.

– Det är lite för tidigt att säga ännu var vi kommer att landa i det här men det är klart eftersom vi gav Jan Nygren i uppdrag att titta på det här att det är intressant och tanken är att vi nästa år ska kunna landa i ett besked om detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista