Investerarna tillbaka på börserna

Efter gårdagens terrorattack i London och den nedgång som skedde på marknaderna runt om i världen, verkar det som att investerarna kommer tillbaka och det mesta återgår till till det normala, utom på en punkt..

Back on track, tillbaka på spåret, heter det från Londons finanskvarter idag, världens finanscentrum tillsammans med New York.

Undantaget tycks än så länge vara det brittiska pundet, som tog rejält med stryk igår och fortsätter sin nedgång idag. Pundet noterar lägstakurs mot dollarn på nästan två år.

Ett bevis på vilken aktivitet som utlöstes av bomberna är den statistik som Londonbörsen publicerar idag: det blev nytt rekord i antalet gjorda affärer. Hela 294 348 stycken, jämfört med den gamla rekordnoteringen på 257 045 från i maj i år.

Räknat i omsättning blev det dock inget nytt dagsrekord, 4,2 miljoner aktier omsattes till ett värde av 11,6 miljarder pund, vilket var en bit under rekordet 7,2 miljoner aktier, samma dag som Madridbomberna förra året.

Guldpriset har fallit tillbaka liksom obligationsräntorna.

Oljepriset är tillbaka på rekordnivåer igen på den amerikanska oljebörsen, över 61 dollar per fat, och handeln på europabörserna strävar uppåt, i linje med den tidigare utvecklingen under sommaren.

Gårdagens terrorattack i London bedöms inte ge dom långvarigt skadliga effekterna på marknaderna som 11 september gjorde, eller Madrig 2004, Då föll allt i en vecka, och den 11 september blev inledningen till en långvarig nedgång och flera branscher som flyg-och transport- och turistindustrin har knappt hämtat sig ännu efter det.

Europabörserna har annars hittills i år överlag gått starkt och många index tangerar 3-årshögsta. Världskonjunkturen står emot terrorattacken är den allmänna bedömningen i Londons mäktiga finanskvarter, och anledningen är en stark och uppåtgående ekonomi både i Storbritannien och USA just nu.

Till och med den gigantiska turistindustrin studsar tillbaka idag efter gårdagens fall. Västvärlden har ju semester just nu och så länge som människorna fortsätter att resa och konsumera så hålls ekonomin igång, menade en röst i BBC i morse.

Det verkar inte ha blivit något slag mot ekonomierna i väst den här gången.

Reporter Tommy Fredriksson

tommy.fredriksson@sr.se