Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Demonstrationer i Rio mot nya budgetlagar

"Hela min familj är beroende av den statliga sjukvården"
2:03 min
Demonstrationer i Rio
1 av 4
Studenten Larissa Velasques är beroende av det statliga sjukvårdssystemet och att det statliga universitetet är gratis. Hon är rädd för att besparingarna kommer slå hårt mot hennes familj. Foto: Lotten Collin
Demonstrationer i Rio
2 av 4
Lärarinnan Debora Triguero tror att det nya budgettaket kommer leda till kraftiga besparingar i Brasiliens utbildningssystem. Hon tycker att politikerna borde spara in på annat. Foto: Lotten Collin
Demonstrationer i Rio
3 av 4
Det var mest studenter som demonstrerade mot de nya budgetreglerna som innebär att ett utgiftstak skrivs in i grundlagen. Foto: Lotten Collin
Demonstrationer i Rio
4 av 4
"Fora Temer" betyder "ut med Temer"- Brasiliens nye president som tillträdde när Dilma Rousseff avsattes. Temer har lovat att få den krisande ekonomin på fötter. Foto: Lotten Collin

På måndagen hölls demonstrationer i Brasilien mot regeringens förslag till nya budgetregler, som just nu debatteras i kongressen. Det nya budgettaket sätter en gräns för statliga investeringar i bland annat sjukvård och utbildning.

– Det är vi, de fattigaste som kommer lida om budgetreglerna går igenom. Hela min familj är beroende av den statliga sjukvården. Jag har ingen privat sjukförsäkring. Och jag hade inte haft råd att plugga på ett privat universitet, säger historiestudenten Larissa Velasquez som kommit till demonstrationen i centrala Rio.

Hon brukar inte gå på demonstrationer men säger att den här kändes viktigt.

– I dag kämpar vi för något vi trodde var självklart: att staten ska erbjuda sjukvård och utbildning, säger Larissa Velasquez.

Det är mest studenter som samlats i centrala Rio. Många bär banderoller med texten "Nej till PEC241", som lagförslaget om att ändra budgetreglerna kallas, eller "Ut med Temer" – Brasiliens nye president som tillträdde när den folkvalda presidenten Dilma Rousseff avsattes i augusti i år.

Temer har lovat att locka utländska investeringar genom att fixa Brasiliens krisande ekonomi. Recessionen ligger runt tre procent, inflationen har skjutit i höjden och budgetunderskottet är nästan tio procent av BNP.

Temers viktigaste reform hittills är just PEC241, en ändring av grundlagen som innebär ett obligatoriskt budgettak införs de kommande 20 åren. Staten kommer tvingas spara ner på utbildning, sjukvård forskning och diverse sociala program.

Lärarinnan Debora Triguero tycker att politikerna borde ha prioriterat annorlunda.

Men måste man inte få ekonomin på fötter?

– Det finns många saker att spara in på i Brasilien. Barn och barnbarn till militärer får automatiskt enorma pensioner. Politiker har höga löner, åklagare och domare också. De rika betalar nästan ingen skatt. Det finns många saker att spara på. Den här reformen slår hårt mot det brasilianarna behöver allra mest: utbildning, säger Debora Triguero.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".