Peshmerga med  en konvoj mot Mosul
1 av 3
Peshmerga med en konvoj mot Mosul Foto: AP Photo/Bram Janssen

Koalitionen ser framgångar på marsch mot Mosul

Hittills har IS bjudit på mycket lite motstånd
2:30 min

I norra Irak har regeringsarmén och kurdiska peshmergastyrkor kommit längre än planerat i offensiven mot IS. Målet är att inta landets näst största stad och befria den från IS. Efter det första dygnet har koalitionsstyrkorna kommit längre än planerat.

Det har kallats det viktigaste slaget i Mellanöstern på 15 år. Iraks näst största stad, ockuperad av IS, Daesh, extremister utan empati för människoliv.

Hur många IS krigare som fortfarande finns i miljonstaden Mosul är oklart. Kanske många har flytt, kanske finns där fortfarande tusentals kvar, redo att med civila som mänskliga sköldar, försvara sin erövring till sista droppen blod.

Enligt amerikanska uppskattningar är det mellan 5000 och 8000 IS män i staden.

Den udda koalitionen av irakiska regeringsarmen och kurdiska peshmergastyrkor har gjort framsteg. By efter by har intagits, nu är det inte många kilometer kvar tills stadsgränsen i Mosul är nådd.

Peshmerga lät igår kväll meddela att styrkornas mål på den östra fronten var nått. De hade återtagit kontrollen över motorvägssträckan mellan Erbil och Mosul och de hade utan större motstånd vunnit tillbaka nio byar.

Hittills har IS bjudit på mycket lite motstånd vilket gjort att den irakiska armén och peshmergastyrkorna nått längre än vad man planerat men en amerikansk militärtalesman säger till nyhetsbyråer "vi vet inte vad som väntar när vi försöker gå in i själva staden"

I Mosul finns upp emot en och en halv miljon civila varav många kommer att få svårt att fly på grund av försåtsmineringar och minfält men också eftersom det kan bli i det närmaste omöjligt att vistas utomhus när striderna flyttas till stadsmiljö.

Trots svårigheterna räknar FN med att hundratusentals kommer att försöka fly i det som kan bli den enskilt största flyktingskatastrofen på länge. Det finns nu inga flyktingläger att fly till- alla är redan fulla efter IS framryckning 2014.

Ingen vet i dag om IS kommer att slåss eller försöka fly. Det man fruktar är att gruppen ska antända oljefyllda vallgravar utanför staden, gömma sig och utföra attacker från grävda tunnelsystem, utföra självmordsattacker och använda civila som mänskliga sköldar.

Alla är dock överens om att koalitionen kommer lyckas, IS i Mosul kommer att falla. Frågan är bara när, det kan ta längre tid än ni tror säger Pentagon, och till vilket pris, både ekonomiskt i form av förstörd bebyggelse och i mänskligt lidande.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".