Djeno Mahic, rektor på Kronan i Trollhättan
Djeno Mahic, rektor på Kronan i Trollhättan, framför en målning på skolan till minne av de tre som dödades i skolattacken förra hösten. Foto: Joel Wendle

SKL: Bristande krisberedskap i skolan

"Finns en efterfrågan i kommunerna om mer stöd"
1:45 min

Ett år efter skolattacken i Trollhättan, så menar Sveriges kommuner och landsting, SKL, att krisberedskapen i den svenska skolan behöver stärkas. 

Mer om säkerheten i skolor i P1 Morgon.

När Djeno Mahic, rektor på skolan Kronan i Trollhättan, hörde en kollega komma inspringande på expeditionen och ropa att någon blivit nerstucken på skolan, hade han först svårt att tro på det. 

– Det lät så himla osannolikt... så jag gick ut och då såg jag att det var en person som låg skadad och en maskerad figur stod ovanför med ett långt svärd, berättar Djeno Mahic.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har i en utvärdering konstaterat att skolpersonalen på Kronan i Trollhättan gjorde det mesta rätt under själva attacken den 22 oktober förra året. Till exempel genom att snabbt larma och se till att både elever och personal låste in sig.

Men samtidigt var skolan enligt MSB egentligen inte tillräckligt förberedd på en sådan krissituation: planer och rutiner hade brister och var inte tillräckligt förankrade hos personalen.

Och det är ett generellt problem i den svenska skolan, menar Markus Planmo, som är expert på krisberedskap på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Han menar att Skolverket borde få ett tydligare uppdrag att stötta skolorna i arbetet med krisberedskap. Det stödmaterial Skolverket har på sin hemsida, är inte tillräcklig menar Markus Planmo.

– Vi har fått en hel del synpunkter från kommuner man skulle vilja ha mer utbildningsmaterial. Så det finns en efterfrågan i kommunerna om mer stöd. 

Men Hugo Wester, undervisningsråd på Skolverket har en något annan bild. Efter skolattacken i Trollhättan såg man en ökning av antalet nedladdningar av det stödmaterial som erbjuds på Skolverkets hemsida kring väpnat våld och krisberedskap. Men Skolverket har enligt honom inte upplevt att det efterfrågas mer stödmaterial.

– Om man ska tolka det som att målgruppen känner sig trygg med det stöd som myndigheterna ger, det törs inte jag säga. Men det är så vi uppfattat frågan under det här året, säger Hugo Wester. 

Mer om Utbildning & skola

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".