Domstolen Royal Courts of Justice
Domstol i Storbritannien Foto: Sang Tan/TT

Åtta män dömda för våldtäkt på barn i Storbritannien

Polis: Finns närmare 1 400 fall till att pröva
1:09 min

Igår föll landets största pedofil- och trafficking-skandal dom. Åtta män dömdes för att bland annat upprepade gånger ha våldtagit en 13-årig flicka. Hundratals fall återstår att pröva i rättegång.

Skandalen i Rotherham har väckt enorm uppmärksamhet i Storbritannien. Mer än 1000 flickor och unga kvinnor misstänks ha gruppvåldtagits och dessutom transporterats till andra städer och hyrts ut till män mot betalning.

Den största skandalen är, att det fått pågå i minst 16 år, trots att polisen och sociala myndigheter har fått mängder av anmälningar om vad som pågick.

En jätteutredning som avslutades för två år sedan visade, att de tjänstemän som fick anmälningar om vad som pågick, avstod från att agera, eftersom de var rädda för att anklagas för rasism. Samtliga misstänkta gärningsmän var nämligen från Sydasien, främst från Pakistan.

Nu är rättsprocesserna till slut igång. Och i går fälldes åtta män för bland annat att vid flera tillfällen ha våldtagit eller bidragit till våldtäkt av en 13-årig flicka i buskar och gränder. Alla förövare utom en var från Pakistan.

Enligt polisen finns det närmare 1 400 fall till att pröva. Utredningsstyrkan ska nu utökats från drygt 70 till mer än 110 personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".