Karta över Mosul i Irak som visar var kurdiska styrkor och Iraks regeringsstyrkor befinner sig just nu.
1 av 2
Foto: Grafik/Sveriges Radio

Irakiska och kurdiska styrkor närmar sig Mosul

"Det kommer att bli ett mycket komplicerat slag"
1:57 min

Det är andra dagen på den stora offensiven mot IS största fäste i Irak.
Sedan igår morse närmar sig irakiska och kurdiska styrkor Mosul från flera håll.

Irakiska tv-kanaler fylls av specialsändningar om offensiven mot Mosul, "med er till segern" står det på en banderoll på den statliga kanalen Iraqiyya. Dramatiska arkivbilder av IS-krigare rullar i bakgrunden, sedan följer foton av stridsvagnar på väg mot Mosul.

De anfallande styrkorna närmar sig Mosul by för by. Hittills har IS inte kunnat stoppa framryckningen, enligt militärkällor. Den irakiska armén och kurdiska Peshmergasoldater har stöd av flyganfall från den internationella koalitionen mot IS.

Turkiets premiärminister uppger i dag att också turkiskt stridsflyg kommer att delta i flygbombningarna. Turkiets president Tayyip Erdogan har sagt att det är uteslutet att Turkiet skulle låta bli att delta i anfallet mot Mosul. Men den turkiska närvaron är omstridd.

Turkiet har tränat flera tusen soldater som finns på plats nära Mosul. Under förmiddagen demonstrerade anhängare till den irakiske shialedaren Muqtada al-Sadr utanför den turkiska ambassaden i Bagdad och krävde att de turkiska militärerna lämnar Irak.

I Mosul tros mer än en miljon civila nu vara fast. FN har uttryckt stor oro för att civila kan dödas av krypskyttar och den Internationella organisationen för migration, IOM, varnar för att tiotusentals kan komma att användas som mänskliga sköldar av IS.

Militären John Dorrian är talesperson för den USA-ledda koalitionen mot IS.

– De ska försöka hjälpa civila att undvika att skadas, men det kommer att bli ett mycket komplicerat slag, säger han till tv-kanalen CNN.

Relaterat

Mer om Irak

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".