Delad bild: Unionenlogga och man med slips.
Unionens chefsekonom Lars Jagrén. Foto: Janerik Henriksson/TT, Camilla Svensk.

Unionen spår tuff avtalsrörelse

Unionens chefsekonom: Tillväxttoppen är passerad
1:45 min

Sveriges ekonomi fortsätter att växa i god takt framöver, enligt en ny konjunkturprognos från tjänstemannafacket Unionen. Men skillnaderna mellan olika delar av ekonomin är stora.

Inhemska sektorer som byggbranschen går bra medan exportindustrin har det motigare, och det blir en utmaning i löneförhandlingarna, säger Unionens chefsekonom Lars Jagrén.

– Det här, att väga samman hemmamarknaden med en lite osäkrare industrikonjunktur blir något som våra förhandlare helt enkelt får sätta sig med, säger Lars Jagrén.

Vad blir utmaningen i avtalsrörelsen?

– Utmaningen blir att hitta ett märke som både klarar industrins konkurrenskraft och som samtidigt klarar den inhemska ekonomin.

Lars Jagrén tror att det kommer bli tuffa förhandlingar i avtalsrörelsen kring hur det ekonomiska läget ser ut, och hur tungt olika sektorer ska väga.

Prognosen från Unionen i dag kan sammanfattas med att tillväxttoppen är passerad, men att högkonjunkturen fortsätter. BNP beräknas växa med 3,5 procent i år och 2,6 procent nästa år. Arbetslösheten spås sjunka till 6,5 procent 2017.

– Men det finns en liten risk att arbetslösheten börjar stiga mot slutet av året när ett antal av de som kom nya till Sverige förra året efter långa handläggningstider då börjar komma ut på arbetsmarknaden.

Hur nyanlända ska få jobb pekar Unionen ut som den svåraste nöten att knäcka för svensk ekonomi framöver. Annars är fackets prognos mer optimistisk än de flesta andra konjunkturbedömningar, till exempel den från regeringen.

Prognosen bygger mycket på Unionens lokala klubbar som tror på stigande försäljning och ökade vinster i företagen. Men det finns mycket osäkerhet internationellt.

– Vi har Brexit, vi har det amerikanska presidentvalet, parlamentsval i Tyskland nästa år och presidentval i Frankrike, så kring tre stora europeiska ekonomier finns det betydande osäkerheter. Det riskerar att slå på investeringarna och därmed på svensk export, säger Unionens chefsekonom Lars Jagrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".