Flyktingar Irak -  Mosul
1 av 2
Mamma med barn vid ett flyktingläger. Foto: Delil Souleiman.
Delal Sindy i Irak.
2 av 2
Delal Sindy i Irak. Foto: Privat.

Hjälporganisation oroad för att IS-medlemmar kan gömma sig bland Mosul-flyktingar

Delal: En av sakerna vi oroar oss för
1:56 min

Hundratusentals människor kommer att fly undan striderna och sjukvårdsbehovet bedöms vara enormt i Mosul. Svenska Delal Sindy åkte för fyra dagar sedan ner till Irak för att förbereda akut hjälp utanför Mosul. Hon tror att den största utmaningen blir att försöka upptäcka IS-medlemmar som kan låtsas vara flyktingar.

– Vi kommer självklart att erbjuda humanitär hjälp till alla som flyr, men det är just det här att det är så många. Det kommer vara många som är Daesh men som låtsas vara flyktingar. Vi vet inte hur mycket vi kommer att förvänta oss. Man har höjt beredskapen på det sättet. Det är en av sakerna vi oroar oss för, men som man även förberett sig på, säger Delal. 

Delal är grundare till den ideella kurdiska organisationen Change International. I lördags åkte hon ner till Dohuk i norra Irak, där hon tillsammans med lokala volontärer förbereder den akuta hjälp som kommer att behövas när människor kommer att fly undan striderna.

– Nu är vi här för att först och främst hjälpa för att hjälpa de flyktingar som kommer att ta sig från Mosul.

I går befann hon sig strax utanför Mosul för att undersöka läget. Målet är att hjälpen ska finnas redan vid frontlinjen, när folk börjar komma ut ur staden.

– Ingen kommer ju tillåtas att gå in i Mosul när staden väl tas över. Det är ingen som kommer att tillåtas med tanke på att det är farligt. Så målet är att komma så nära som möjligt.

Organisationen kommer att stå förberedd vid frontlinjen med förnödenheter som mat, vatten kläder, medicin, men dom kommer även att förbereda hjälp för Peshmergasoldater som kommer delta i striderna:

– Vi har köpt in masker, som täcker för näsa och mun. Det är ju så mycket bakterier, så vi har velat hjälpa Peshmerga också och vi har tusentals masker som vi kommer dela ut.

Relaterat

Mer om Irak

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".