Clinton och en dator
Clinton hävdar att ingen av den mejl som skickats innehöll känsliga uppgifter. Foto: TT

Nya besvärande uppgifter för Clinton

"Historiskt lågt för en amerikansk presidentkandidat"
2:14 min

Dygnen före den sista och avgörande presidentvaldebatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump natten till torsdag kommer nya rapporter om hennes e-posthärvor.

Varje dag publiceras fler dokument och uppgifter om alla turer kring Hillary Clintons mejl, och den kommande debatten väntas innehålla flera frågor kring detta ämne som bidrar till att förtroendet för Clinton är historiskt lågt för en amerikansk presidentkandidat.

Även för Donald Trump, vars uttalanden om sexuella övergrepp och påståenden om valfusk nästan helt dominerar medierna i USA.

Det som framkommit om e-posten är följande:

Den federala polisen FBI har offentliggjort anteckningar som uppges visa att någon form av uppgörelse kring Clintons e-post diskuterades mellan minst en FBI-anställd och en av Clintons nära medarbetare, Patrick Kennedy, från hennes tid som utrikesminister.

Det skulle handla om ett utbyte av tjänster mellan FBI och utrikesdepartementet som gick ut på att om FBI fick departementets tillstånd att placera personal i bland annat Irak, så skulle FBI minska graden av hemligstämpling för en eller flera av Clintons mejl.

Ju mindre hemligstämpling desto bättre för Clinton, som hävdat att ingen av den mejl som skickades via hennes privata server innehöll känsliga uppgifter.

Det milt uttryckt okonventionella förslaget tycks ha kommit från Clintons medarbetare Kennedy, men både utrikesdepartmentet och FBI har nu uppgett att förslaget kom från de fortfarande icke namngivna FBI-tjänstemännen, men att det villigt diskuterades av Kennedy på utrikesdepartementet.

Clinton ska inte själv ha haft med diskussionerna att göra, och ingenting i förslaget om detta udda utbyte av tjänster och gentjänster ska ha blivit verklighet.

Men enbart att diskussionen ska ha ägt rum är förstås tillräckligt för att ytterligare spä på den redan stora misstron mot Clinton.

Liksom många republikaners känsla av att den tidigare utrikesministern och proffspolitikern konsekvent skyddas av USA:s offentliga institutioner och myndigheter.

Donald Trump har kommenterat att uppgifterna bevisar att justitiedepartmentet och utrikesdepartementet är i maskopi för att få Clinton att framstå som oskyldig, och att alltihop är ytterligare bevis för att det amerikanska systemet manipuleras så att redan etablerade politiker för fördelar framför dem som, likt han själv, vill få ett slut på korruption och maktmissbruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".