Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SKL: Hoten mot lokala politiker ökar

"Det har blivit lättare med sociala medier"
1:35 min
Delad bild: kommunfullmäktigesammanträde och datorskärm med okvädesord
En undersökning från Sveriges kommuner och landsting visar att hoten mot lokala politiker ökar. Foto: Adam Ihse/TT, Janerik Henriksson /TT

Ett hårdnande klimat i samhället, samtidigt som sociala medier gör det lättare för olika grupper att försöka påverka politiker kan vara orsaker till att hoten mot lokalpolitiker ökar, enligt Sveriges kommuner och Landsting, SKL.

En undersökning som SKL gjort bland sina medlemmar visar att olika slags hot ökat mot politiker på lokalnivå. En av dem som drabbats är ordföranden i fastighetsnämnden i Göteborg, socialdemokraten Jahja Zeqiraj.

– Det började med att vi skulle lösa bostadssituationen för olika grupper i samhället. När planerna presenterades märkte jag att stämningen bland annat på sociala medier blev allt råare, berättar Jahja Zeqiraj.

Kan du ge några exempel?

– Dels var det anspelningar på att vi ska bygga bostäder åt svenskar, det var nog det vanligaste. Det kom också också olika synpunkter på mitt utseende, att jag inte har svensk bakgrund. Sedan var det direkta hot att om vi fortsätter på olika platser i Göteborg, så skulle man se till att vi inte skulle lyckas.

Emil Broberg är vänsterpartist och tredje vice ordförande i Sveriges kommuner och landsting, och han menar att olika grupper nu använder till exempel sociala medier som maktmedel för att påverka politiker.

– Ja, att hot och våld ökar är väl ett uttryck för ett hårdare samhällsklimat, men att det också finns nya vägar där människor framför sitt hat mot lokala politiker. Det har blivit lättare med sociala medier.

Sveriges kommuner och landsting föreslår en ny lagstiftning för att bromsa hot mot demokratin, något som har fått stöd av riksdagspartierna. En kartläggning av hoten ska presenteras av regeringen i november. 

– Nu med backspegeln i handen så tror jag att det här påverkar blivande politiker och gör att de tvekar inför att ta på sig nya uppdrag och då blir det svårt med återväxten, när det är många som tvekar, säger Jahja Zeqiraj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".