Skylt där det står socialförvaltning.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Hårdare arbetsmiljö för socialsekreterare

"Specialisttjänster behövs"
1:16 min

Arbetsmiljön för socialsekreterare har försämrats kraftigt under det senaste året, varnar Arbetsmiljöverket. Socialtjänsten får allt mer att göra och stödet från socialsekreterarnas chefer brister, visar en granskning.

Arbetsmiljöverket har granskat omkring 80 av Sveriges socialkontor och kommit fram till att det finns allvarliga problem. Myndigheten menar att arbetsbelastningen är för hård vilket leder till att socialsekreterare är sjukare än andra yrkesgrupper och personalomsättningen är högre.

Statistik från Arbetsmiljöverket visar att arbetssjukdomarna bland socialsekreterare mer än fördubblade från 2014 till 2015. Var fjärde socialsekreterare lider av psykiska påfrestningar.

Grankningen visar också på brister i ledarskapet. Till exempel får nyutexaminerade socialsekreterare i många fall ingen ordentlig introduktion. Dessutom råder det brist på åtgärder för att hantera hot mot personalen.

Markus Furuberg som är förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR tror att ett sätt att förbättra arbetsmiljön på socialkontoren vore att inrätta nya specialisttjänster för erfarna socialsekreterare.

– Vi tror att det skulle hjälpa nya i yrket att få till en bra introduktion, och också vara den där erfarna som kan sortera i komplexa ärenden. Men också stödja chefen i beslut, säger Furuberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".