Demonstration med personer i rullstol
Den senaste tiden har demonstrationerna i Aten avlöst varandra. I förra veckan protesterade en grupp funktionshindrade mot sänkta bidrag. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Nya reformer och protester väntas i Grekland

"Det enda som händer är mer nedskärningar"
2:09 min

Den här veckan återvänder representanter för de internationella långivarna till Aten för att kontrollera att den grekiska regeringen lever upp till vad man lovat i utbyte mot nödlån. Bland annat väntar impopulära reformer på arbetsmarknaden.

På gatan utanför premiärminister Alexis Tsipras kansli i centrala Aten har en stor grupp människor samlats, de flesta sitter i rullstol. På ett staket har de spänt upp banderoller med budskap som: "Ni har tagit Trojkans sida – vi kämpar för våra rättigheter". De protesterar mot sänkta bidrag för funktionshindrade.

– Regeringen har snart suttit i två år och det enda som händer är mer nedskärningar, säger Giannis Haldeos, rullstolsburen sedan en motorcykelolycka för 14 år sedan.

Funktionshindrade, pensionärer, läkare, journalister – listan över olika grupper som den senaste tiden gått ut och protesterat mot sämre villkor är lång. Men den vänsterledda regeringen som för snart två år sedan gick till val på att just göra upp med åtstramningarna och sätta hårt mot hårt mot långivarna har mycket små valmöjligheter. För utan neddragningar och ekonomiska reformer betalas inte några nödlån ut och Grekland är beroende av pengarna för att kunna betala av på sina tidigare lån.

Premiärminister Alexis Tsipras som i söndags blev omvald som ledare för sitt parti, vänsterradikala Syriza, har nu som sitt främsta mål att få långivarna att gå med på skuldlättnader, helst före jul.

Att det faktiskt blir så är långt ifrån säkert eftersom särskilt Tysklands regering är ovillig att ge efter för Grekland eftersom det skulle kunna reta upp väljare inför det tyska parlamentsvalet nästa år.

Men trots det stora missnöjet är protesterna som nu hålls i Aten och andra städer mycket små i jämförelse med hur läget var för några år sedan då tiotusentals var ute och demonstrerade.

Att det är så, säger den politiska analytikern George Pleios, beror på att många fortfarande är chockade över vad som hände förra året, då den vänsterledda regeringen efter att ha lovat motsatsen gick med på ännu ett mycket tufft åtstramningspaket.

– Människor är chockade och vet inte vad de ska göra, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".