Porträtt på Sanna Camara och Sainey Marenal.
1 av 2
Sanna Camara och Sainey Marenal är gambiska journalister som efter hot och arresteringar, valde att fly till grannlandet Senegal. Situationen i Gambia blir bara värre och värre, säger de. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio
Karta över Västafrika
2 av 2
Foto: CartoDB.

Hårdnat politiskt läge i Gambia

"Regimen gör allt för att tysta kritiska röster"
1:34 min

Oppositionspolitiker och journalister har gripits och dödats i Gambia. Inför presidentvalet i december fruktar många att det kommer bli än värre.

Mer om Gambia i Studio Ett i eftermiddag

– Jag riskerade inte bara att att hamna i fängelse. Risken fanns också att jag bara skulle försvinna, som så många av mina kollegor gjort, eller en arrangerad olycka för att döda mig. Regimen gör allt för att tysta kritiska röster, säger journalisten Sanna Camara som flydde till Senegal för två år sedan.

President Yahyah Jammeh har styrt det lilla landet Gambia i 22 år efter att han tog makten i en militärkupp. Genom åren har han vunnit ett antal mycket omstridda presidentval. I december är det dags igen.

Men efter ett kuppförsök för knappt två år sedan har klimatet hårdnat betydligt. Vid en demonstration i våras dödades en oppositionspolitiker i polisens förvar.

Ett stort antal politiker och journalister har valt att fly landet av rädsla för att fängslas eller dödas. Sanna Camaras kollega Sainey Marenal har också flytt till Senegal. Men även där finns det en hotbild. Flera exilgambianer har dött under mystiska omständigheter, säger de.

– Presidenten är beredd att göra allt han kan för att hålla sig kvar vid makten, säger Sainey Marenal:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".