Julian Assange står på balkong.
Julian Assange stängs av från att använda internet på Ecuadors ambassad. Foto: Kirsty Wigglesworth, Alastair Grant/AP Photo.

Julian Assange stängs av från att surfa på nätet

Men Ecuador håller fast vid löftet om att ge honom asyl
1:55 min

Ecuador erkänner nu att man stängt av Wikileaks-grundaren Julian Assanges internet, eftersom han lagt sig i den amerikanska presidentvalskampanjen.

Assange, som bor inne på Ecuadors ambassad i London sedan fyra år tillbaka, har de senaste månaderna läckt flera dokument från Hillary Clintons privata e-post.

Det är en ganska kort med kärnfull kommuniké som igår kväll kom från Ecuadors utrikesdepartement.

"Ecuador gav asyl till Julian Assange eftersom han riskerade politisk förföljelse på grund av sitt arbete med Wikileaks. De senaste veckorna har Wikileaks publicerat en stor mängd dokument som påverkar valkampanjen i USA. Ecuadors regering respekterar principen om att stater inte bör lägga sig i varandras nationella angelägenheter, såsom allmänna val, och inte bör stötta någon särskild politisk kandidat. Därför har Ecuador beslutat att tillfälligt begränsa tillgången till internet på vår ambassad i London" står det i kommunikén.

Sedan följer flera rader om att Ecuador inte tar sin hand från Assange och att man håller fast vid löftet om att ge honom asyl – men det verkar ändå som att Ecuador och ambassaden i London tröttnat på sin australiensiske inneboende.

Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad 2012 i samband med att han anklagades för våldtäkt i Sverige och därmed riskerade att utlämnas från Storbritannien där han befann sig. Assange hävdar att Sverige planerar att utlämna honom till USA, som vill ställa Wikileaks-grundaren inför rätta anklagad att ha spridit säkerhetsklassade militära handlingar.

Ecuador har under många år fått kritik för beslutet att ge asyl till Julian Assange, men de senaste veckorna har situationen eskalerat efter att Wikileaks läckt flera hackade dokument från Hillary Clintons privata e-mail. Situationen är närmast pinsam för Ecuadors president Rafael Correa, som sagt att han hoppas att Clinton blir amerikanernas nästa president.

Wikileaks hävdar att USA:s utrikesminister John Kerry ska ha utövat påtryckningar på Ecuador att stänga av Assanges internetuppkoppling. Men Vita Huset tillbakavisar de anklagelserna.

Relaterat

Mer om Julian Assange

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".