LO Avtal
1 av 2
LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson, Anders Ferbe, Metall, Malin Ackholdt, HRF, Tobias Baudin, Kommunal,Susanna Gideonsson, Handels och ordförande Karl-Petter Thorwaldsson under pressträffen efter man tagit beslut om samordnade krav i lönerörelsen under avtalskonferensen i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson/TT
LO borgen i Stockholm. Foto: Leif Jansson/TT.
2 av 2
LO borgen i Stockholm. Foto: Leif Jansson/TT.

Nu samordnar LO-förbunden satsning mot låga löner

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson
4:08 min

LO-styrelsen har lyckats ena de 14 LO-förbunden i en låglönesatsning inför vinterns stora lönerörelse. Hälften av LO:s kvinnor kan gynnas av satsningen. LO ser den gemensamma låglönesatsningen som en stor framgång eftersom de har haft problem i tidigare avtalsrörelser.

 – Fjolårets avtalsrörelse, som faktiskt fortfarande pågår, blev en stor prestigeförlust för LO när man inte lyckades gå fram med enade krav och många kunde skylla på LO för en stökig avtalsrörelse. Nu har man lyckats enas den här gången så jag tror att både LO:s ordförande och avtalssekreterare är ganska lugna, säger Anders Jelmin, Ekots arbetsmarknadsreporter.

Beslutet om att gå fram med gemensamma krav fattades efter "en väldigt lång debatt" inom LO och de 14 förbunden, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson på en presskonferens. En orsak till att LO-förbunden nu lyckats nå en kompromiss, efter misslyckandet i fjol, är kraven från medlemmarna och LO-kongressen, enligt Thorwaldsson.

- Signalen har varit väldigt tydlig: Samordna er. Och då har alla bjudit till, säger LO-basen, som beskriver överenskommelsen som "ett styrkebesked för hela det svenska arbetarkollektivet".

Låglönesatsningen innebär att de som tjänar under 24 000 kronor ska få del av en större summa ur lönekakan. Det innebär att varje individ som tjänar under den nivån ska ha rätt till mer, enligt LO:s gemensamma krav.

- Fördelen med den här modellen är att det här kan alla förbunden ta del av, säger avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Enligt honom kommer den låglönesatsning som nu presenteras att "få en mycket större träffbild" än tidigare satsningar.

- Det innebär att 50 procent av LO:s kvinnor kan åtnjuta den här satsningen, säger han.

IF Metalls förbundsordförande säger att satsningen kommer att gynna cirka 30 000 kvinnor inom förbundet.

- Det är framför allt kvinnor som är anställda inom textilindustrin och tvätteriindustrin, säger Anders Ferbe.

- Jag tycker det här är en bra, välavvägd kompromiss i en ohyggligt svår fråga.

Handels ordförande Susanna Gideonsson ser överenskommelsen som "ett första steg".

- För många av våra grupper så är det många andra frågor som är viktiga också. Men när det gäller att minska gapet mellan kvinnor och män är det här en modell som vi tror och hoppas på, säger hon.

Övriga gemensamma avtalskrav är förhandlingar med arbetsgivarna om avtalsförsäkringar och avtalspensioner. Omställningsförsäkringen ska omfatta även de sjuka, enligt ytterligare ett gemensamt LO-krav.

Trygghet i form av mindre av tillfälliga anställningar och liknande vill LO-förbunden också lyfta fram. Men förbunden har olika problem med dessa frågor. Därför tillsätter LO en arbetsgrupp för att undersöka hur LO ska kunna gå fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".