Widman och Peshmerga
Allan Widman (L), ordförande i försvarsutkottet, vill att Sverige ska skicka vapen till peshmerga. Foto: Pontus Lundahl/TT

Widman (L) vill skicka vapen till peshmerga

"Sverige är redan engagerat i Irak"
1:22 min

Försvarsutskottets ordförande, Allan Widman (L), vill att Sverige skickar vapen till peshmerga, de kurdiska styrkor som slåss mot IS i Irak. Trots att svensk lag vill hindra utförsel av krigsmateriel till länder som har inre väpnade oroligheter.

– Ytterst fungerar vår krigsmateriellagstiftning på det sättet att det är politiken, ytterst regeringen som avgör huruvida export står i överensstämmelse med den av Sverige förda utrikespolitiken, säger Allan Widman.

I regeringens riktlinjer för vapenexporten, som utgår från lagen om krigsmateriel, sägs alltså att krigsmateriel inte bör exporteras till länder som kränker mänskliga rättigheter, eller som befinner sig i väpnad konflikt, inom landet eller med andra länder.

Men det finns fler aspekter, exempelvis att vapnen riskerar att hamna i fel händer, eller användas i andra väpnade konflikter i framtiden.

– Det gäller naturligtvis att iaktta största försiktighet, samtidigt måste vi någonstans inse att det är nu på marken i Irak och Syrien som kampen mot IS står, säger Allan Widman.

Man brukar tala om ökad risk för terrorhot i de länder som engagerar sig på något vis, mot IS. Är du inte rädd för att risken för terrorhot i Sverige skulle öka?

– Sverige är, sedan en längre tid tillbaka, redan engagerat i Irak med utbildnings- och rådgivningsinsats. Så vi har redan gjort vårt val.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".