Maria Elena Durazo vice ordförande i restaurangfacket
1 av 2
Maria Elena Durazo är vice ordförande i restaurangfacket Foto: Inger Arenander
Celia Vargas städare på Trumps hotell sedan tre år
2 av 2
Celia Vargas, städare på Trumps hotell sedan tre år Foto: Inger Arenander

Fackföreningar i nöjesindustrin stödjer Hillary Clinton

Har satsat 108 miljoner dollar i valet
2:31 min

I natt hålls den sista debatten mellan de båda presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump i Las Vegas, Nevada. Valet ser ut att bli mycket jämnt i delstaten. Facket i USA satsar mer pengar än någonsin i den här valrörelsen.

– Oh boy, det är massor med pengar. Det är säkert en miljon dollar eller mer i Nevada, säger Maria Elena Durazo, som är vice ordförande i restaurangfacket.

Det är delstatens största fackförening med nästan 60 000 medlemmar.
Pengarna betalar bland annat hundra medlemmar som tagit ledigt för att värva röster för Hillary Clinton. Hopp om billigare sjukförsäkring och barnomsorg är viktiga skäl.

Många av medlemmarna har latinamerikanskt ursprung och Clintons invandringspolitik har också avgörande betydelse för deras möjligheter att stanna och hålla ihop sina familjer, säger Durazo.

– Det är en väldigt viktig fråga för vårt fack, som från början bygger på invandrare från många olika länder.

Enligt tidningen Wall Street Journal, som gått igenom siffrorna, har fackföreningsrörelsen i USA satsat 108 miljoner dollar i valet, eller uppåt en miljard kronor mellan januari 2015 och augusti i år.
Det är den största summan någonsin, nästan 40 procent mer än förra gången och 85 procent av pengarna har gått till demokraterna.

Republikanen Donald Trump har också fackföreningar bakom sig, bland annat poliser och gränskontrollanter, men det fackliga stödet för Clinton är starkare, trots att Trump har ett avgörande stöd i traditionella arbetargrupper. Fackföreningarna ordnar möten, knackar dörr, skjutsar folk till vallokaler och skänker pengar.

I Las Vegas tänker restaurangfacket demonstrera mot Trump utanför hans hotell i dag bland annat genom att bygga en mur av lastbilar runt det.
Restaurangfacket i Las Vegas är i direkt konflikt med Donald Trump. Sedan nästan ett år har de rätt att organisera på hans hotell, men han vill inte förhandla om ett avtal, säger Celia Vargas, som städat på Trumps hotell i tre år. Hon ska städa 13 hotellrum på åtta timmar. Timlönen är 125 kronor. Jobbet ger inte rätt till sjukförsäkring eller pension.

Hon tycker det här valet är viktigare än någonsin och är mycket aktiv.

– Jag känner mig inte rädd att förlora jobbet och jag tycker att vi har rätt till försäkring och pension och mänsklig värdighet, säger Celia Vargas.

Mer om Presidentvalet i USA 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".