En översvämmad gata i Mandaluyong, öster om Manila i Filippinerna.
Mandaluyong, öster om Manila i Filippinerna, svämmades över efter tyfonen Nepartak i juli. Foto: Aaron Favila/AP

Vind på 60 meter i sekunden i tyfonen över Filippinerna

En av de kraftigaste tyfonerna som drabbat Filippinerna, sveper just nu över de norra delarna av landet. Ovädret Haima räknas som en supertyfon, med vindar på över 60 meter i sekunden.

Haima drog in över norra delarna av Filippinerna tidigare i kväll svensk tid. Filippinerna ligger sex timmar före, där är det natt och det finns ännu inga rapporter om vilka skador tyfonen orsakat. 

Fler än tio miljoner människor kan komma att drabbas. Vindarna nu är ungefär lika starka som när en tyfon skördade fler än 7 350 människoliv när den drog in över Filippinerna i november 2013.

– Vi väntar oss inte enbart kraftigt regn och starka vindar, utan även översvämningar, jordskred och flodvågor längs kusten. De i dessa områden befinner sig i fara. Ta er i säkerhet, sade Allan Tabel, chef för inrikesdepartementets katastrofcenter, tidigare i dag, rapporterar TT.

Haima passerar den stora norra ön Luzon där civilförsvaret har hjälpt till att evakuera invånare. Tiotusentals människor har flytt till skolbyggnader och andra provisoriska evakueringscenter.

Befolkningen i Filippinerna är vana vid tyfoner och myndigheterna stängde flygplatser och skolor och även strömförsörjningen har stängts av, för att undvika bränder och andra skador av hårda vindar, störtregn och väntade flodvågor vid kusten.

Tyfonens centrum ligger så pass långt norr om huvudstaden Manila, att myndigheterna bedömer att staden kommer att klara sig undan de hårdaste vindarna.

Från början kategoriserades Haima som nummer 5 på den 5-gradiga Saffir-Simsons orkanskalan. Men när tyfonen nådde Filippinerna hade vindarna avtagit till 225 kilometer i timmen, drygt 60 meter i sekunden, vilket placerar den på kategori 4 på skalan.

Tyfonen väntas passera Filippinerna under morgondagen på väg mot Kina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".