Tysk polis.
Poliser sköts i samband med en razzia mot en man som tillhör en högerextrem rörelse. Foto: Nicolas Armer/AFP

Poliser skjutna i Tyskland

1:23 min

Flera tyska poliser skottskadades i samband med en razzia mot en man som tillhör en högerextrem rörelse. Enligt tysk media avled en av poliserna under onsdagskvällen – en uppgift som senare tillbakavisades.

När polisen anlände till den misstänkte gärningsmannens hem i Georgensgmünd på onsdagsmorgonen var han redan förberedd; iklädd skyddsväst och beväpnad.

Han öppnade genast eld och skadade två av poliserna allvarligt. För en av dem är läget kritisk. Ytterligare två poliser blev lätt skadade.

Den 49-årige mannen greps och är nu misstänkt för mordförsök.

I hemmet förvarade han mer än 30 vapen som han hade förlorat licensen för sedan han under längre tid agerat hotfullt mot myndighetspersoner. Han hade vägrat att lämna ifrån sig vapnen frivilligt och idag kom polisen för att beslagta dem.

49-åringen har annonserat att han tillhör den extremistiska så kallade Reichsbürger-rörelsen som inte erkänner den tyska förbundsrepubliken. De hävdar att det tyska riket enligt 1937 år gränser fortfarande gäller och vägrar att rätta sig efter nu gällande lagar och förordningar. De vägrar till exempel att betala skatt och har konstruerat egna påhittade pass.

Rörelsen är inte ny men enligt uppgifter från tyska säkerhetstjänster den blivit mer aggressiv och våldsbenägen på senare tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista