Johan-Mathias Sommarström och en tunnel
I många tunnlar har det hittats stora förråd med både vapen och förnödenheter Foto: Sveriges Radio/TT

IS gömmer sig i välbyggda underjordiska tunnlar

Kapten Khailry Idriss: Vi måste vara extremt försiktiga
1:53 min

Den första större gruppen med flyktingar har nu flytt från Mosul. Samtidigt säger en kurdisk general att det kan ta ytterligare flera veckor innan styrkorna når fram till själva staden. Kapten Khailry Idriss i de kurdiska peshmergastyrkorna berättar för våra korrespondenter att man måste vara extremt försiktig när man befriar samhällen från IS.

– När vi befriar samhällen måste vi vara extremt försiktiga när vi går in. Från början rör vi ingenting utan rör oss runt omkring samhällena eftersom IS har lagt ut mängder med minor och försåtsmineringar. De attackerar också med självmordsbombare som kommer i bilar.

I nästan samtliga samhällen som peshmerga och den irakiska armén hittills tagit kontroll över har de också hittat tunnlar som IS grävt.

– Det är tunnlar i alla samhällen. IS använder tunnlarna för att gömma sig ifrån stridsflyg och som baser för att utföra attacker ifrån. Det är välbyggda underjordiska gångar med riktiga väggar och ibland utrymmen att övernatta i.

– Elektricitet är indragen och i många tunnlar har man hittat stora förråd med både vapen och förnödenheter så att IS ska kunna hålla sig gömda under jord långa perioder.

De högsta befälhavarna för peshmergastyrkorna har i dag diskuterat hur man ska ta offensiven vidare och nu säger man att det med all sannolikhet kommer att ta flera veckor innan man kan nå det första stora delmålet, att gå in i Mosul.

Därefter kan det ta månader innan IS kan vara besegrade. En irakisk armégeneral är dock mer optimistisk och säger att man ligger före schemat och att det bara är en tidsfråga innan armén går in i staden. Den första större gruppen flyktingar har nu också konstaterats, 900 personer som lyckats ta sig över gränsen mot Syrien.

Det finns också uppgifter om enstaka personer som tagit sig ut på andra håll men att fly är förenat med livsfara. IS har kallblodigt mördat presumtiva flyktingar och om de tar sig förbi IS kontroller ska de lyckas parera minfält innan de når tryggheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".