Människor flyr i Irak. Foto: TT.
Människor flyr från Mosul. Foto: TT

Tusentals flyr från Mosul till Syrien

Rädda Barnen: Fruktansvärda förhållanden
2:02 min

Tusentals människor har den senaste veckan flytt från områdena kring staden Mosul in i Syrien. De flesta har anlänt till flyktinglägret Al-Hol, precis över gränsen i Syrien.

Men lägret saknar kapacitet att ta emot alla, och förhållandena där är nu mycket dåliga, det uppger Rädda Barnens talesman i Mellanöstern Alun McDonald.

– Människorna där har inte tillräckligt med vatten, och det vatten som finns är inte säkert att dricka. Vårt team såg folk som var tvungna att bajsa i buskarna då det finns för få toaletter. Och när du har ett läger som växer varje dag och det inte finns rent vatten eller tillräckligt med sanitetsanläggningar, då är risken överhängande att sjukdomar börjar sprida sig. Det är fruktansvärda förhållanden där nu, säger Alun McDonald.

Han befinner sig i den irakiska staden Erbil, men Rädda Barnens personal har idag besökt flytkinglägret Al-Hol i Syrien.

Lägret har de senaste tio dagarna vuxit med tusentals, kanske uppemot tiotusen, människor. Det är personer som har flytt framförallt från byarna runt Mosul, inför den militära offensiv mot staden som nu inletts. Men även nu efter att offensiven påbörjats har folk flytt – runt tusen personer ska ha kommit till lägret det senaste dygnet.

– Många människor jag talat med som har anhöriga i staden säger att många skulle vilja fly men att det är för riskabelt på grund av att det finns så många krypskyttar, och minor och försåtmineringar utplacerade av IS som hindrar dem, säger Alun McDonald.

– Den irakiska armén har på grund av det uppmanat befolkningen i Mosul att inte fly, och sagt att det bedöms säkrare för dem att stanna kvar i staden. Men trots det så väntas flyktingströmmen därifrån växa markant den kommande tiden. Och hjälporganisationer arbetar nu med att utöka kapaciteten i lägret i Al-Hol.

– FN uppskattar att upp till så många som hundratusen människor kan komma att fly och korsa gränsen till Syrien de kommande veckorna och månaderna, säger Alun McDonald.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".