Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Arbetsgivarsidan tycker att det är bra att LO är enat
Arbetsgivarsidan tycker att det är bra att LO är enat Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

LO kräver mer till lågavlönade

"Troligen inte högre löneökningar"
1:48 min

De 14 fackförbunden inom LO har kommit överens om att gå fram med en gemensam låglönesatsning i vinterns avtalsrörelse. Enligt LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson ökar fackets styrka med LO-samordningen.

Det är en kompromiss till samordning som LO har lyckats ena medlemsförbunden kring.

– Varje LO-medlem kommer att kunna få en bra reallöneutveckling också i 2017 års avtalsrörelse, och det blir lite mer till kvinnor än till män, säger Karl-Petter Thorwaldsson. 

Det är ingen jämställdhetssatsning i det här utan en generell låglönesatsning, varför har ni valt den modellen? 

– Det har varit enklare för förbunden att ta den. 

Det finns ingen jämställdhetssatsning och här finns heller inga krav på tryggare anställningar. Det som blivit kvar är en låglönesatsning där de som tjänar mindre än 24 000 kronor i månaden ska få högre löneökningar än andra räknat i procent. 

Arbetsgivarsidan tycker att det är bra att LO är enat, det ger stabilitet i avtalsrörelsen menar Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson, men han sågar höjda lägstalöner. 

– Vi har ju redan världens högsta ingångslöner i Sverige. Att göra extra satsningar på dem leder till färre jobb helt enkelt, säger han.

Omkring 600 000 löntagare, de flesta kvinnor, träffas av LO:s låglönesatsning om facket nu får igenom den. Här kommer den kanske tuffaste striden i avtalsrörelsen stå. 

Ingen verkar tro att låglönesatsningar räcker för att nå LO:s långsiktiga mål, att halvera löneskillnaderna mellan kvinnor och män till 2028. Men uppenbarligen var det viktigare för LO att kunna visa upp en samordning nu, efter splittringen i fjol. 

– Det är inte det optimala förslaget, det är ett väldigt bra förslag som vi gemensamt kan komma vidare med, säger Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt.

Nästa steg är att enas om på vilken nivå lönekraven ska ligga. LO-basen tror inte på högre löneökningar än förra vändans 2,2 procent. 

– Troligen inte. Det är ingenting vi har diskuterat än. Kanske något högre men jag tror att det bli väldigt små skillnader, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".