Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Märken efter tortyr.
Märken efter tortyr i ett läger i Sinai i Egypten Foto: Oded Balilty/AP

Allt fler tortyrskadade i Sverige

Läkare: Vi missar många av de här patienterna
1:42 min

Flyktingar i Sverige bär på skador efter tortyr. Totalt kan det röra sig om 180 000, enligt smärtläkaren Gunilla Brodda Jansen, en av landets främsta experter på området.

Enligt tidningen Dagens Medicin har antalet personer med tortyrskador i Sverige nästan fördubblats på några år.

– Röda korset, både i Sverige och i Danmark, har gjort en beräkning som visar att ungefär 30 procent av dem som kommer från andra länder, framför allt krigsdrabbade länder, har någon form av tortyr enligt FN:s definition. Så i Sverige skulle det röra sig om ungefär 180 000 i dag. 

Ett stort problem är att de som arbetar inom vården får inte den utbildning som krävs för att hantera tortyrskadade. De som arbetar inom den svenska vården blir sällan varse om att de har en tortyrskadad person framför sig.

– På grundutbildningarna, vårdutbildningarna, ingenting, säger smärtläkaren Gunilla Brodda Jansen. 

Dessutom pratar de drabbade sällan om att de har varit utsatta för tortyr. De söker istället vård för olika symptom som de har.

– De söker för smärtor, väldigt mycket, de söker för buksmärtor, ländryggssmärtor, diabetes, psykiskt illamående. Och jag tror att vi missar väldigt, väldigt många av de här patienterna.

Förutom det lidande som är direkt kopplat till tortyren får de här personerna andra problem.

– Det här är inte personer som lätt kommer ut i samhället. De lär sig inte svenska. Allt detta gör att det blir väldigt mycket hinder för att arbeta och komma ut i samhället.

Gunilla Brodda Jansen tycker att det krävs en stor satsning inom den svenska vården:

– Man måste sätta ett nationellt arbete på det här. Man måste skapa utbildningsstruktur, man måste ha en samordning kring hur man ska göra det här.

Och även om vården av tortyrskadade kan bli en kostnad i början skulle den löna sig i längden.

– Kan man göra någonting i det här som kanske kostar pengar initialt så tror jag att man kan vinna väldigt mycket ekonomiskt i slutänden, säger Brodda Jansen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".