Donald Trump och Hillary Clinton.
Foto: George Frey/TT, Brendan Smialowski/TT.

Laddad stämning i Las Vegas inför debatten

Ekots Inger Arenander på plats i Las Vegas
1:20 min

I natt går den tredje och sista av de amerikanska presidentvaldebatterna av stapeln. Klockan tre, svensk tid, drabbar demokraternas Hillary Clinton och republikanernas Donald Trump samman i Las Vegas, Nevada.

– Det är en stämning av laddad förväntan, får man säga. TV-kanalerna har sänt direkt härifrån sen tidig morgon och det är redan studenter på plats här på universitetet där debatten ska hållas, säger Sveriges Radios korrespondent Inger Arenander som är på plats i New York. 

Vilka frågor kommer debatten att kretsa kring?

– Det finns ett antal redan fastslagna ämnen som är ganska vida. Det handlar om invandring, ekonomi, konflikter utomlands men den som kanske kommer att vara avgörande är den som heter, lämplighet som president. De här kandidaterna är knappast överens i några sakfrågor utan väldigt mycket har handlat om beskriva sin motståndare som olämplig för det här jobbet. Så kommer det nog bli i debatten också, säger hon. 

Hillary Clinton leder i opinionsmätningarna inför kvällens debatt och för hennes del handlar det framför allt om att inte göra några misstag, säger Inger Arenander. Donald Trump, å sin sida, ligger under och har inget att förlora. 

– Det finns stor spänning här kring vad han ska hitta på. Han har arbetat med vad man skulle kunna kalla, psykning genom gäster. Till den förra debatten bjöd han ju in kvinnor som hävdade att de haft affärer med Bill Clinton, säger Inger Arendander. 

Till kvällens debatt har han bjudit in en kvinna som förlorade sin son i attacken mot det amerikanska konsulatet i Benghazi 2012. Trump har kritiserat Hillary Clinton för att ha gjort för lite för att förhindra den attacken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".