Donald Trump.
Foto: Ty Wright/TT.

Trumpsupportrar ifrågasätter opinionsmätningar

Många litar inte på siffrorna
1:26 min

Inför den tredje och sista debatten, mellan presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump, riktar Trumpanhängarna in sig på opinionsmätningarna – många litar inte på siffrorna.

En av Donald Trumps främsta supportrar är kändissheriffen David Clarke, som liksom många andra i kampanjen nu försöker få väljarna att ifrågasätta de opinionsmätningar som visar att Clinton inför debatten leder med runt nio procentenheter.

Det är årtionden sedan en kandidat hade så stor ledning så nära inpå ett val, och Trumpkampanjens budskap är att medier och mätningsinstitut ljuger om Clintons ledning för att Trumps anhängare ska ge upp i förväg.

Som stöd lyfter man bland annat fram de missvisande mätningarna inför den brittiska Brexit-omröstningen.

Trump själv pumpar framför allt budskapet att själva presidentvalet kommer att manipuleras av en "global konspiration" som gör allt för att Clinton ska vinna.

Det är formuleringar som här i USA tolkas som allt från direkt antisemitiska till svårt paranoida.

Trumps kritiker har i flera dagar nu varnat för hans ifrågasättande av själva valprocessen, och menar att det kan leda till våldsamheter.

Även en lagens väktare som sheriff Clarke talar om motstånd och uppror, i sina senaste framträdanden har han sagt att nu är det dags att plocka fram "högafflar och brandfacklor" för att förhindra det han kallar en "stöld" av presidentposten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".