Trump slår ut med händerna.
Foto: Win Mcnamee/TT.

Analys: Mycket allvarligt besked från Trump

Trump: Får se om jag accepterar valresultatet
1:36 min

Nattens presidentvalsdebatt mellan Hillary Clinton och Donald Trump var den hittills bästa, anser P1 morgons expertkommentatorer. Men samtliga reagerade på att Trump inte ville säga att han kommer att erkänna valresultatet.

Grafik: Så ligger kandidaterna till i opinionen

"Jag kommer att hålla er i spänd väntan", sa Donald Trump under nattens debatt som svar på frågan om han kommer att acceptera valresultatet, även om han förlorar.

Det var ett uttalande som statsvetaren Nicole Clifford, med republikanska kopplingar, reagerade mycket starkt på:

– Det faktum att en representant för ett stort parti ifrågasätter grunden för valet är mycket allvarligt. Det visar att Trump inte riktigt förstår vad demokrati är, sa Nicole Clifford i P1 Morgon.

Mikael Jansson, riksdagsman för Sverigedemokraterna och Trump-anhängare, tyckte också att Trumps uttalande var konstigt:

– Jag blev ganska överraskad. En sådan diskussion borde i så fall föras efter valet. Det tyder på nervositet om det blir ett jämt valresultat, sa Mikael Jansson.

I övrigt var det en debatt som till stora delar fokuserade på sakfrågor. Enligt Nicole Clifford, "en debatt som det amerikanska folket förtjänade".

Statsvetaren Elisatbeth Walentin, demokrat, ansåg att de första 25 minuterna var bäst.

– Sedan spårade det ur. Trump blev aggressiv och Clinton sa saker som fick igång honom, sa Elisabeth Walentin.

Bland sakfrågorna märktes rätten att bära vapen och rätten till abort - två för amerikanerna viktiga frågor där Högsta domstolen har avgörande utslag, och där det blir viktigt vilken president som får fylla den vakanta domarstolen i Högsta domstolen.

Enligt de första opinionsundersökningarna anser 52 procent att Hillary Clinton vann debatten och 39 procent att Trump vann.

Nattens debatt var de sista före valet 8 november.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".