Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Marcus Ericsson/TT.

"Vi kommer ta upp dödsstraffet"

Statsministers pressekreterare om resan
2:55 min

Stefan Löfven kommer att prata mänskliga rättigheter med saudiska företrädare, säger hans pressekreterare.

Amnesty sätter nu press på regeringen och statsminister Stefan Löfven inför helgens resa till Saudiarabien.

Amnesty Internationals svenska generalsekreterare Anna Lindenfors motsätter sig inte diskussioner mellan Sverige och Saudiarabien, men understryker vikten av tydlig kritik där landet brister i fråga om mänskliga rättigheter.

– Det är viktigt att man pratar om mänskliga rättigheter och hittar vägar fram för att kunna föra de samtalen med Saudiarabien, säger Anna Lindenfors.

– Man måste även skarpt kritisera saudiska bombningar i Jemen, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till Ekot.

Stefan Löfven väntas kommentera resan i eftermiddag. Men redan nu kommenterar statsministerns pressekreterare Jonatan Holst frågan om mänskliga rättigheter.

– Sverige är alltid tydliga när det gäller mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer. Det kommer vi absolut att ta upp på det här besöket, säger han till Ekot.

Dödsstraff?

– Vi kommer att prata om flera olika problem vad det gäller kränkningar av mänskliga rättigheter i Saudiarabien. Dödsstraff är absolut en av de frågorna vi kommer att prata om.

Den dåliga relationen mellan Sverige och Saudiarabien inleddes våren 2015, bland annat efter ett uttalande från utrikesminister Margot Wallström (S).

Under den utrikespolitiska debatten i riksdagen den 11 februari sa hon att Saudiarabien är långt ifrån en feministisk politik när kvinnors rättigheter kränks i och med att de inte ens får köra bil.

"Det är självklart att politiken i Saudiarabien är långt ifrån en feministisk politik. Framför allt kränks ju kvinnors rättigheter. De får inte ens köra bil. Man piskar bloggare, och man har en kungafamilj med absolut makt. Då är det klart att vi inte kan använda något annat ord än diktatur", sade hon.

Nu väntas diktaturfrågan segla upp igen. Jonatan Holst vill i dag inte säga om regeringen uppfattar att Saudiarabien är en diktatur.

– Det är klart att det finns stora problem med mänskliga rättigheter i Saudiarabien. Men det är inte min roll att stå här och sätta en etikett på det landet. Det kommer jag inte göra, säger han.

Karin Enström, M, vice ordförande i Utrikesutskottet kallar Saudiarabien för en diktatur.

– Det är den bilden vi har, det är en diktatur. Samtidigt är den en regional aktör som vi bör tala med, säger hon till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".